Senatorul liberal Costel Șoptică trage un semnal de alarmă, fiindcă clădirea se degradează de la an la an din cauza infiltrațiilor de apă generate de uzura avansată a acoperișului imobilului.
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, a primit răspuns din partea conducerii Ministerului Culturii și Identității Naționale la întrebarea referitoare la starea avansată de degradare a Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni.
„Vă supun atenției situația extrem de precară a Casei Memoriale «George Enescu» din localitatea Liveni, județul Botoșani, aflată într-un iminent pericol de distrugere. În fapt, o serie de bunuri de patrimoniu din incinta acestui așezământ cultural din satul în care s-a născut marele nostru compozitor sunt în fază de degradare, din cauza infiltrațiilor de apă generate de uzura avansată a acoperișului imobilului respectiv. Oficialii Muzeului Județean de Istorie Botoșani susțin că, în cazul în care nu se vor aloca fonduri pentru reparații, există mari șanse ca întregul patrimoniu din casa în care s-a născut George Enescu să fie compromis, odată cu degradarea accentuată a clădirii”, a subliniat senatorul Costel Șoptică în demersul său parlamentar.
Având în vedere situația ingrată în care se află Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, Costel Șoptică i-a adresat ministrului Culturii următoarele întrebări: „1. În ce mod se implică Ministerul Culturii în salvarea de la dispariție a acestei clădiri cu o valoare inestimabilă pentru cultura și identitatea națională?; 2. Care este suma necesară reparării și salvării imobilului-monument istoric din Liveni și când veți aloca fondurile pentru această investiție?”.
În răspunsul oferit parlamentarului botoșănean, ministrul Culturii a precizat că imobilul din localitatea Liveni, județul Botoșani, unde s-a născut George Enescu, a fost amenajată ca muzeu în memoria marelui muzician român în anul 1958 și funcționează astăzi în cadrul Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.
„Pentru organizarea și funcționarea muzeului, Consiliul Județean Botoșani asigură baza materială și resursele financiare, potrivit responsabilităților ce îi revin în conformitate cu legislația în vigoare. Amintim că, în vara anului 2015, Casa Memorială «George Enescu» a trecut printr-un proces de reparații, inclusiv schimbarea învelitorii acoperișului, redându-i astfel farmecul anilor trecuți”, a arătat conducerea Ministerului Culturii.
În același context, ministrul Culturii i-a mai transmis senatorului Costel Șoptică faptul că „asigurarea stării de conservare a fiecărui obiectiv înscris în Lista Monumentelor Istorice este obligația deținătorului acelui bun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, iar în cazul semnalat de dumneavoastră, obligația revine administrației publice județene”.
Totodată, Ministerul Culturii și Identității Naționale a comunicat parlamentarului PNL că poate finanța lucrări prin Programul Național de Restaurare, la obiectivele înscrise în Lista Monumentelor Istorice, cu precădere la cele înscrise în grupa A: „Demersurile necesare pentru a beneficia de această facilitate se efectuează prin instituția subordonată ministerului – Institutul Național al Patrimoniului. Înscrierea în acest program se face potrivit Ordinului Ministrul Culturii nr. 3765/16.09.2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și derularea Programului Național de Restaurare a monumentelor istorice, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 743 / 23.09.2016”.
„Precum se observă, ministrul Culturii nu a răspuns la niciuna dintre cele două întrebări formulate de mine! Este rușinos să spui că Ministerul se implică în salvarea Casei Memoriale George Enescu, când, în realitate, nu face absolut nimic! Am oferit un alt exemplu de nerealizări a Guvernului PSD pentru botoșăneni, iar această neimplicare, nepăsare chiar, este cu atât mai strigătoare la cer cu cât este vorba de un muzeu cu valoare inestimabilă în plan național și internațional! Cu alte cuvinte, Ministerul Culturii nu își demonstrează că este și al Identității Naționale, așa cum îi este titulatura actuală”, a concluzionat senatorul PNL Botoșani Costel Șoptică.