CATALIN FLUTUR: Ma supara ceea ce se intampla in oras. NU se mai face nimic (partea I)

catalin flutur

Fostul primar Catalin Flutur, acum director la Locativa, nu isi ascunde mahnirea ca municipiul al carui edil a fost timp de opt ani a intrat intr-o perioada de letargie. Si nu de azi, de ieri, ci de mai bine de un an. Isi vede proiectele pe care le-a pus pe picioare, lasate „in adormire”, si se intreaba pana cand botosanenii vor fi serviti doar cu promisiuni. „Cand vom auzi si «ne apucam de treaba»”, este intrebarea fostului edil Catalin Flutur pentru actuala administratie locala?

Reporterul: Legat de ceea ce se intampla in municipiu, va vad foarte suparat. Ce va nemultumeste?

Catalin Flutur: Cel mai tare ma supara ceea ce se intampla in oras. NU se mai face nimic. Am inteles, sunt bani putini. Dar macar proiectele care sunt in desfasurare si au deja finantare. Deci ai proiect gata facut, numai sa te apuci de treaba, si tu stai si mai faci tot felul de analize. Ca sa ce? Sa mai cheltui niste bani, asa de aiurea, pentru audit si diferite analize? Si a trecut un an si nu faci nimic concret. Pacat. Ca pana la urma aici este vorba si de locuri de munca pentru cetatenii din municipiu. Si asta in conditiile in care acum tot mai multi oameni sunt dati in somaj… Asta ma doare cel mai tare si chiar uneori ma si enervez.

Reporterul: Primarul Ovidiu Portariuc a declarat ca societatile subordonate Consiliului Local sunt pe profit si totusi inca mai primesc subventii. In plus, a spus ca este nemultumit de activitatea acestora, in special de Locativa.

Catalin Flutur: Este normal ca aceste societati sa primeasca subventii fiindca este prevazut in lege. Dar el inca nu stie aceste lucruri legat de administratia publica locala. Bine, eu inteleg sa nu stii, dar sa nu vrei, sa nu poti… E prea mult. Pana acum, si vad ca se continua tot asa, totul este: vom analiza, vom face audit, vom controla, etc. Dar, totusi, cand vom auzi si „ne apucam de treaba”?. A trecut un an si doua luni. Mai sunt doi ani si 10 luni. Nu mai sunt patru ani. Iar lumea asteapta.

Reporterul: Legat de Parcul de Agrement Cornisa. Primarul Portariuc spune ca nu are fondurile de cofinantare iar Banca Mondiala nu a vrut sa-i dea credit pentru acest proiect.

Catalin Flutur: In primul rand trebuie precizat ca Banca Mondiala nu finanteaza astfel de proiecte, cum ar fi Parcul de Agrement de la Cornisa. Asta poate fi gasit si pe site-ul bancii. Doar trebuie sa te documentezi. Nu trebuia platit un miliard si jumatate pentru audit ca sa afli acest lucru. Apoi, orice proiect cu finantare europeana se incepe cu banii beneficiarilor, cu acea cofinantare. Dupa inceperea lucrarilor vin si banii de la Uniunea Europeana. De exemplu la Axa 1 am avut cofinantare de 400.000 de euro. Restul au venit de la Uniunea Europeana. Axa 1 a insemnat modernizarea principalelor strazi din municipiul Botosani, a parcurilor si pietonalelor din oras. La Axa 2, care inseamna soseaua de centura si cuprinde intrarile in oras, strada Imparat Traian, ca bani, contributia noastra a fost de 240.000 de euro. Pe urma vine proiectul de mediu care cuprinde lucrarile de modernizare de la Modern Calor, refacerea retelei de distributie, schimbarea motoarelor si altele. Valoarea proiectului este de 40 milioane de euro, iar contributia noastra este de doua milioane de euro. La Axa 5, proiectul Parcului de Agrement Cornisa, noi am pornit cu suma de 20 milioane de euro, insa vad ca pana la urma s-a ajuns la suma de 13 milioane de euro. Aici partea noastra este de 50%, adica 7,5 milioane de euro. Deci, la toate proiectele cu fonduri europene, de la Axa 1 si pana la Axa 5, partea noastra a fost de 11 milioane de euro. Si pentru suma asta am facut mai multe credite. Pentru ce? Pentru ca prima plata la constructori am facut-o noi. Apoi cerem de la guvern banii, el ne da banii, dar opreste suma de cofinantare. Guvernul imi da 10 miliarde lei, opreste cei 2%, adica cei 200.000 de lei, si raman cu 9,8 miliarde care se duc la constructor. Acesta este mecanismul. Si totul mergea bine pana anul trecut in mai. Atunci a venit Guvernul USL care a oprit toate aceste plati. Dar constructorii lucrau. Ei au continuat lucrarile, iar acum cer banii. Si acum, lucrarile Axa 1, Axa 2 sunt gata dar nu au fost virati toti banii. La Modern Calor s-au facut lucrari, si trebuie platit. Iar aceste datorii catre constructori nu apartin Primariei Botosani, ci sunt ale Guvernului. Daca aceste plati ar fi fost facute, la sfarsit, impreuna cu ultimul credit facut la Intesa San Paolo, noi puteam acoperi cele 10 milioane de euro pentru cofinantarea de la Cornisa la un contract semnat de 20 de milioane de euro. Asa, cu 13 de milioane de euro nu vad ca se va face ceva bun. S-au facut economii care se vor revarsa in calitate. Lucrurile ar fi trebuit sa decurga simplu:  avand cele 10 milioane de euro si cu 10 milioane  care trebuie alocati pentru Cornisa, aveam bani pentru plata dobanzilor si chiar achitarea celorlalte credite din urma. In plus, erau bani si pentru alte lucrari in oras, de exemplu, de reparat strada Primaverii.

Reporterul: Si atunci unde este blocajul?

Catalin Flutur: Toate acestea au mers bine pana anul trecut, cand Guvernul Ponta a blocat orice fel de plati. Nici nu ma gandeam ca nu se va continua. In conditiile in care, la Cornisa era pregatit totul pentru a ne apuca de lucru. Insa, cand au venit ei (USL n.r.) au oprit absolut tot. Au zis ca reiau licitatia, au mai facut tot felul de analize si pana in ziua de azi nu se misca mai nimic. Si totul acum este blocat.

Reporterul: Dar oamenii din Botosani nu cunosc aceste lucruri…

Catalin Flutur: Stiu, dar cum as putea explica tuturor oamenilor din oras aceste fenomene. Dupa ce am pierdut alegerile, eu am declarat si i-am aratat lui Ovidiu Portariuc ca Primaria nu are datorii si, in plus, am lasat 20 de miliarde de lei bani in cont. Dar problema este alta. Banii catre constructori trebuie sa vina de la Guvern, si cum premierul Victor Ponta tot amana aceasta plata, a aparut acest blocaj. Si cum sa iasa ei basma curata? Normal ca trebuie gasit vinovatul in alta parte. Si unde? Cel mai simplu si convenabil pentru ei: in vechea administratie.

Reporterul: Imi amintesc ca atunci cand s-a facut bugetul la Consiliul Judetean, Primaria Botosani a trimis nota ca nu are niciun fel de arierate…

Catalin Flutur: Asa-i, ei cu gura lor au spus ca nu sunt arierate la Primaria Botosani. Dar a aparut o alta problema. Neavand arierate, atunci nu trebuiau marite taxele si impozitele locale. Si-au dat seama de acest lucru si din aceasta cauza au revenit cu explicatii jenante: ca de fapt au trimis nota catre Consiliul Judetean, in care spuneau ca au arierate, dar ca hartia s-ar fi ratacit printr-un birou din Primarie. Si din cauza asta au primit bani la fel ca anul trecut. Dar, e vizibil, primarul e ca Victor Ponta: azi spune intr-un fel, maine in alt fel.

Reporterul: Uniunea Europeana a dat drumul la plati. Banii ar trebui sa vina…

Catalin Flutur: E adevarat ca Uniunea Europeana a deblocat fondurile pentru Romania, dar acesti bani nu vin toti odata. Iar acei bani vin pe situatii de lucrari. In schimb, constructorii au facut lucrarea dar nu dau drumul la facturi pana nu primesc toti banii pentru ca au de platit TVA-ul. Acum, daca s-au deblocat fondurile pentru Romania, cred ca vor primi datoriile.

Reporterul: Ceea ce vedem este ca firmele de constructii nu mai lucreaza la capacitatea din anii trecuti. In anii trecuti, la inceputul verii, se faceau foarte multe angajari in constructii. In acest an, oferta de locuri de munca este foarte saraca.

Catalin Flutur: Se spune ca anul 2013 este un an de criza. Daca anul asta e de criza, atunci in 2009, 2010 sau 2011 ce-a mai fost? Si totusi, atunci oamenii aveau de lucru. Pentru ca in acei ani guvernul a dus o politica de dreapta, a facut investitii care au insemnat si locuri de munca pentru oameni. Acum, daca anul acesta nu au mai fost angajati, acei oameni nu au avut salariu. Neavand salariu, ei nu au bani sa plateasca taxele si impozitele, care vin la bugetul de stat. Astfel, si statul roman pierde niste bani la buget. Iar daca la buget vin bani mai putini, atunci se aplica acea politica de stanga, de a mari toate taxele si impozitele si chiar de a mai adauga altele noi. Pentru ca si numarul de angajati a scazut in acest an, atunci si colectarile la buget vor fi mai mici. Si, in aceste conditii, USL, pentru a acoperi acea diferenta, apeleaza la privatizari. Dar, dupa cum vedem, nu reusesc sa vanda nimic. Asta inseamna ca inca nu au primit nici un ban.

Reporterul: Asteptam rectificarea bugetara. Credeti ca ne-am putea face sperante legat de aceasta rectificare?

Catalin Flutur: Nu vad de unde vor lua bani. Din taxe si impozite e clar ca vor fi putini bani, pentru ca a scazut numarul de angajati. Din privatizari inca nu au incasat nimic, dar inca totul e foarte confuz si in domeniul asta. Singura varianta este sa te rogi la Uniunea Europeana sa poti mari deficitul, ca apoi sa te imprumuti pentru a obtine bani macar pentru bugetul initial. Dar marirea deficitului inseamna de fapt o indatorare mai mare. (interviu realizat de Adrian Dimitriu)

CITESTE SI: CATALIN FLUTUR: Noi, cei de dreapta, am incurajat munca, nu nemunca (partea a II-a)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.