Ce mai pregatesc PARLAMENTARII pentru ALEGERILE LOCALE

Legea alegerilor locale a fost modificata. In Camera deputatilor s-a votat, miercuri, modificarea Legii alegerilor locale. Astfel, 278 de deputati au votat pentru proiectul de lege, care prevede ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur, iar presedintii CJ sa fie alesi de catre membrii CJ, prin vot secret.

Proiectul a adunat si 22 voturi impotriva si 14 abtineri. 
    
Legat de acest proiect, parerile partidelor sunt impartite. Liberalii au retineri, in timp ce social-democratii considera ca modificarile privind alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene se potrivesc mai bine pentru Romania.
 
Astfel, Ludovic Orban si-a exprimat parerea ca, desi toti primarii PNL au solicitat alegerea intr-un singur tur, PNL sustine doua tururi pentru ca „trebuie legiferat in intersul comunitatilor locale si pentru democratie”. Propunerea sa nu a fost acceptata de plen.
 

Ca si presedintii, si vicepresedintii de CJ ar urma sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret, de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Vor putea fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.

 
Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar candidaturile lor ar urma sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, insa nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.
 
Modificarile votate de parlamentari se refera si la consilierii care parasesc partidele pe listele carora au candidat. In cazul acestora, prefectii vor fi cei care vor constata incetarea mandatului. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.