Ce prevăd cele 10 proiecte cu finanțare europeană incluse în Pactul propus de Doina Federovici. Candidatul PSD, singurul care a semnat angajamentul.

Cu câteva zile înainte de încheierea campaniei electorale, președintele Consiliului Județean Doina Federovici, care nu mai candidează pentru un nou mandat, le-a cerut tuturor candidaților care aspiră să-i urmeze la conducerea Consiliului Județean să semneze un „Pact pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”.

Scopul demersului, spune Doina Federovici, este de a exista o garanție pentru botoșăneni că, indiferent cine va câștiga alegerile, nu se vor pierde cele 334 de milioane de euro care deja au fost obținute de actuala conducere a Consiliului Județean.

„Am lansat această invitație, după ce am văzut că unele dintre proiectele cu finanțare europeană pe care le avem în desfășurare sunt luate în râs de către unii candidați”, a explicat Doina Federovici care a dat ca exemplu proiectul drumului de mare viteză Botoșani-Suceava, despre care unii candidați au spus că ar fi o fantasmagorie ce nu trebuie luată în serios. „Ei bine, nu e deloc așa. Proiectul a fost semnat de președinții de Consilii Județene și de primarii de la Botoșani și Suceava, iar pentru realizarea lui sunt prevăzute 200 de milioane de euro din fonduri europene. Este poate cel mai important proiect de dezvoltare al județului Botoșani, pentru că reduce timpul de acces la un aeroport internațional și asigură o cale de transport pentru mărfuri, ceea ce contează foarte mult pentru potențialii investitori”, a arătat președintele în exercițiu al Consiliului Județean.

Candidatul PSD Lucian Trufin, singurul care a semnat Pactul până în acest moment

Senatorul Lucian Trufin care candidează pentru șefia Consiliului Județean din partea PSD este singurul care a semnat pactul.

„Toată campania mea a fost centrată în jurul mesajului „Continuăm dezvoltarea județului Botoșani”. Deci salut această inițiativă. Toți candidații ar trebui să dea dovadă de maturitate politică și să semneze că vor continua aceste proiecte începute de doamna Federovici. De ce e importantă această garanție? Pentru că dacă proiectele sunt blocate sau nu se realizează la timp, atunci banii europeni se pierd. adică botoșănenii vor pierde aceste sume importante pentru județul nostru”, a explicat Lucian Trufin.

10 proiecte de 334 de milioane de euro

În Pactul propus de Doina Federovici sunt incluse 10 proiecte cu finanțare europeană și care sunt în diverse faze de implementare. Două dintre ele se referă la două drumuri de interes major pentru județ, respectiv drumul de mare viteză Botoșani-Suceava (un drum complet nou) și Drumul Vămii, pe ruta Hănești – Vlăsinești – Săveni – Drăgușeni – Coțușca – Rădăuți-Prut. Cele două proiecte totalizează 268 de milioane de euro, adică peste 80% din totalul fondurilor europene alocate pentru proiectele aflate în derulare în Botoșani.

Alte două proiecte au în vedere eficientizarea energetică și modernizarea a două corpuri ale Spitalului Județean, respectiv Maternitatea și Blocul alimentar și spălătoria. Un alt proiect prevede investiții pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale din același spital. În total, la Spitalul Județean sunt în derulare investiții de 15 milioane de euro.

O sumă importantă, de 32 de milioane de euro, este alocată pentru investiții în Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. Iar 9 milioane de euro vor fi folosite pentru infrastructura turistică a Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.

În domeniul educației, Consiliul Județean condus de Doina Federovici a alocat 7,2 milioane de euro pentru achiziția a 32 de autobuze școlare, care vor asigura transportul elevilor din județul Botoșani.

Mai este apoi prevăzută  o sumă de 1,75 de milioane de euro pentru construcția de pacuri și centrale fotovoltaice. Iar pentru noul sediu al Evidenței Populației s-a alocat 1 milion de euro.

Consiliul Județean Botoșani are în prezent în derulare foarte multe proiecte cu fonduri europene, însă dintre acestea, cele mai importante 10 proiecte au fost incluse de Doina Federovici în „Pactul pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.