Home Politica COMISIA EUROPEANĂ a demarat procedurile de infringement împotriva ROMÂNIEI!

COMISIA EUROPEANĂ a demarat procedurile de infringement împotriva ROMÂNIEI!

În ciuda anumitor progrese, nici în prezent țara noastră nu s-a conformat cererilor CE, existând în continuare proceduri de infringement declanșate pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene.

În acest sens, senatorul PNL Botoșani, Costel Șoptică, a solicitat oficial, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, situația actuală a procedurilor de infringement declanșate de către Comisia Europeană împotriva României.

„Procedura de „infringement” este declanșată de către Comisia Europeană împotriva statelor care nu își respectă obligațiile comunitare. Declanșarea acesteia poate fi decisă în trei cazuri: Omiterea notificării actelor normative naționale care transpun și implementează directivele, statele membre având obligația de a notifica legislația de transpunere și pe cea care asigură implementarea; Neconformarea legislației naționale la cerințele normelor comunitare, deoarece legislația internă trebuie să fie în concordanță cu cerințele Uniunii; Aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare, având în vedere că statele membre au obligația de a asigura aplicarea dispozițiilor comunitare. Procedura de infringement implică mai multe etape, de la sesizarea nerespectării directivelor UE, ajungerea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și până la impunerea unei amenzi (sumă forfetară ori penalitate cu titlu cominatoriu) către statul membru”, a arătat senatorul Costel Șoptică în demersul său către conducerea MAE.

În finalul interpelării, liderul PNL Botoșani a solicitat ministrului Meleșcanu să răspundă unor întrebări stringente: „1. La câte proceduri de infringement este supusă în prezent România de către Comisia Europeană?; 2. La ce domenii se referă acțiunile respective și care sunt stadiile actuale ale acestora?; 3. Ce sumă a plătit România din cauza notificărilor de infringement de când este membru al U.E., și care au fost abaterile aferente?”

„De când este membru în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a lansat o serie de proceduri de infringement împotriva României, din cauza neaplicării unor directive sau nearmonizării legislației, pe aproape toate domeniile de activitate. În ciuda anumitor progrese, nici în prezent țara noastră nu s-a conformat cererilor CE, existând în continuare proceduri de infringement declanșate pentru nerespectarea legislației UE. Consider că Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a rezolva aceste situații delicate, deoarece bugetul național nu este sustenabil în prezent să mai achite penalități suplimentare pentru infringement, din cauză că instituțiile statului român nu își fac cum trebuie datoria”, a concluzionat Costel Șoptică.

Exit mobile version