COMUNICAT PSD : 69,3% dintre botosaneni nu vor un Presedinte din partea minoritatilor

Doi din trei botosaneni nu agreeaza un Presedinte din partea minoritatilor
Mai mult de doua treimi din populatia cu drept de vot a judetului Botosani nu sunt de acord ca functia de Presedinte al României sa fie ocupata de un reprezentant al unei minoritati, se arata într-un sondaj de opinie, realizat de Piar Media – o companie care a mai realizat sondaje de opinie în judet si a indicat corect rezultatele mai multor competitii electorale din Botosani.

Astfel, la întrebarea „În ce masura ati fi de acord ca functia de Presedinte al României sa fie ocupata de un reprezentant al unei minoritati nationale din România?”, mai mult de jumatate dintre respondenti (52,0%) au afirmat ca nu ar fi acord cu o astfel de situatie.

Tot o pozitie de respingere, dar mai moderata, a fost exprimata de 17,2% dintre persoanele incluse în studiu. Astfel, 69,3% dintre botosaneni considera ca functia de Presedinte al României nu ar fi adecvata pentru reprezentantul unei minoritati nationale din România. De cealalta parte, 14,2% dintre cetatenii cu drept de vot ai judetului ar fi de acord ca cea mai înalta functie a statului român sa fie ocupata de o persoana apartinând unei minoritati nationale, însa nu îsi exprima o opinie ferma în acest sens. Doar 16,5% dintre botosaneni afirma, fara ezitare, ca ar fi de acord ca functia de sef al statului sa fie ocupata de o persoana de alta etnie decât cea româna.

Iohannis si Kelemen, candidatii minoritatilor

Conform studiului citat, dintre cei 14 candidati, doi ar fi dezavantajati de aceasta perceptie a botosanenilor referitoare la relatia dintre reprezentantii minoritatilor nationale si functia de sef al statului român. Este vorba de Hunor Kelemen, candidatul din partea minoritatii maghiare si de Klaus Iohannis, care este reprezentantul minoritatii germane din România. Daca însa, în privinta lui Hunor Kelemen nu erau asteptari foarte mari la nivelul judetului, rezultatele sondajului dau peste cap calcu- lele facute în tabara aliantei PDL-PNL, care mizau pe „aerul german” a lui Klaus Iohannis.

Chiar daca, în general, românii manifesta simpatie fata de minoritatea germana din tara noastra si ar agrea ideea ca acestia sa ocupe anumite functii publice (dovada fiind chiar alegerea lui Iohannis ca primar la muni- cipiului Sibiu), exista totusi o retinere destul de mare ca cea mai înalta functie de repre- zentare a statului român sa revina cuiva de alta nationalitate. Pe undeva, este explicabil daca avem în vedere ca populatia României este foarte omogena, 90% fiind cetateni de nationalitate româna. Sondajul a fost realizat, la comanda PSD Botosani, de catre PIAR MEDIA, în perioada 17-20 octombrie 2014, pe un esantion de 1.103 persoane cu drept de vot si cu domici- liul pe raza judetului Botosani. Marja de eroa- re este de ±3%.

(Acesta este punctul de vedere al PSD Botosani)
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.