COMUNICAT PSD: Candidatii minoritatilor: Iohannis si Kelemen

Dintre cei 14 candidati inscrisi oficial in cursa pentru functia de Presedinte al Romaniei,  doi sunt reprezentantii a doua minoritati nationale: Klaus Iohannis, reprezentant al minoritatii germane si Hunor Kelemen din partea minoritatii maghiare.

Va fi acceptat un minoritar in cea mai inalta functie a statului roman?

Chiar daca romanii se raporteaza relativ diferit fata de cele doua etnii, exista o intrebare care se ridica in cazul ambilor candidati: isi permite Romania sa fei reprezentata in cea mai inalta functie a statului de un minoritar? Avem primari, presedinti de consilii judetene sau chiar ministri minoritari. Romanii ar accepta probabil si un prim-ministru minoritar, pentru ca deasupra oricareia dintre aceste functii ar exista mereu o instanta reprezentata de un roman. Dar se ridica o intrebare fireasca: Ce s-ar intampla daca cea mai inalta functie ar fi ocupata de un minoritar, iar deasupra sa nu ar mai fi nicio instanta de control? Isi permite Romania lase tot controlul in mana unui minoritar?

Niciun stat european nu e condus de un minoritar

In democratiile occidentale, dreptul de a candida la cea mai inalta functie in stat este recunoscut pentru toti cetatenii, indiferent de etnie. Cu toate acestea, natiunile europene au manifestat un instinct de conservare, iar votul populatiei majoritare nu a permis minoritarilor sa ajunga in functia de sef al statului. Franta e condusa de un francez, Italia de un italian, Germania de o nemtoaica si asa mai departe.

Minoritarii, mai apropiati de minoritate decat de majoritate

Motivul pentru care majoritarii nu voteaza un minoritar in cea mai inalta functie tine de un instinct ancestral, al legaturilor de sange. Intotdeauna cel care e legat prin relatii de sange, de rudenie cu un anumit grup etnic este perceput ca fiind mai apropiat de cei din grupul sau decat de restul populatiei. Oricat de mult ar sustine Iohannis sau Kelemen ca se vor ocupa de binele populatiei majoritare, ei vor ramane, in mod firesc, mai apropiati de minoritatea pe care o reprezinta. E natural sa fie asa, la fel cum un roman va fi intotdeauna mai apropiat de romani, fata de orice persoana de alta nationalitate.

Iohannis: „Ma vor vota toti ungurii”

Intre Iohannis si Kelemen exista aceasta afinitate de minoritari care traiesc intr-o tara in care peste 90% din populatie este de nationalitate romana. Din acest motiv, Iohannis mizeaza in mod firesc pe votul celorlati minoritari. Ramane insa intrebarea: cat de firesc ar fi ca romanii majoritari sa voteze un minoritar in functia de sef al statului roman?

(Acest articol reprezinta punctul de vedere al PSD Botosani)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.