COMUNICAT PSD: Peste 80% dintre botosaneni nu vor ca reprezentantul unei minoritati sa fie seful Armatei Romane sau al CSAT

Patru din cinci botosaneni nu sunt de acord ca atributiile Presedintelui Romaniei de comandant suprem al fortelor armate si de sef al Consiliului Superior de Aparare a Țarii (CSAT) sa fie indeplinite de reprezentantul unei minoritati nationale din Romania. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivelul judetului Botosani.

Botosanenii vor un comandant roman in fruntea Armatei Romane

Astfel, la intrebarea „In ce masura ati fi de acord ca functia de comandant al Armatei Romane sa fie ocupata de un reprezentant al unei minoritati nationale din Romania”, 62,5% dintre respondentii botosaneni si-au exprimat dezacordul total, in timp ce 21% au spus ca probabil nu ar fi de acord cu asa ceva. Opiniile sunt asemanatoare si in cazul functiei de sef al CSAT, unde 62,8% isi exprima dezacordul total, iar 21,5% spun ca probabil nu ar fi de acord ca aceasta functie sa fie ocupata de reprezentantul unei minoritati nationale.

Iohannis si Kelemen nu sunt doriti in  functii de securitate nationala

Cele doua functii analizate in sondaj – de comandant al Armatei Romane si de sef al CSAT  – reprezinta atributii exclusive ale Presedintelui Romaniei. Asadar, conform sondajului, rezulta ca botosanenii considera ca cei doi reprezentanti ai minoritatilor nationale inscrisi in competitia electorala – respectiv Hunor Kelemen, din partea minoritatii maghiare si Klaus Iohannis, din partea minoritatii germane – nu ar trebui sa ocupe functia de Presedinte al Romaniei prin care ar capata atributii exclusive in domeniul securitatii nationale. Botosanenii fac o diferenta destul de clara intre alte functii publice de executie sau de reprezentare, cum ar fi cea de primar sau de consilier judetean si functia de autoritate suprema in domeniul securitatii nationale.

Astfel, botosanenii ar accepta mai usor un reprezentant din partea minoritatilor nationale in functia de primar sau consilier local, decat in functii care tin de autoritatea statului roman, precum cea de sef al Politiei sau al unui serviciu de informatii. De aici si retinerea ca un minoritar sa ocupe functia de Presedinte al Romaniei, care are atributii exclusive in domeniul securitatii nationale.

Sondajul a fost realizat, la comanda PSD Botosani, de catre PIAR MEDIA, in perioada 17-20 octombrie 2014, pe un esantion de 1.103 persoane cu drept de vot si cu domici- liul pe raza judetului Botosani. Marja de eroa-re este de ±3%.

(Acesta este punctul de vedere al PSD Botosani)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.