COMUNICAT PSD: Petitia celor 20.700 de botosaneni, in Parlamentul European

Presedintele PSD Botosani Andrei Dolineaschi a depus ieri in Parlamentul European, Petitia „Romania merita mai mult!”, semnata de peste 20.700 de botosaneni, impotriva discriminarii romanilor care lucreaza sau locuiesc in strainatate.

Potrivit presedintelui Comisiei de Petitii  din Parlamentul European, Cecilia Wikstrom, aceasta este prima petitie care are ca obiect principal discriminarea romanilor in spatiul Uniunii Europene.

Aceasta s-a aratat impresionata de numarul mare de semnaturi si de faptul ca petitia a fost depusa personal la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

Solicitarile formulate de cei peste 20.000 de botosaneni au fost prezentate Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European de catre presedintele PSD Botosani. Acesta a fost chiar primul semnatar al Petitiei „Romania merita mai mult!”, ceea ce, conform regulamentului Parlamentului European, ii confera rolul de reprezentant al tuturor semnatarilor, in dialogul cu eurodeputatii.

Dezbatere in Parlamentul European impotriva discriminarii romanilor
 
Presedinta Comisiei de Petitii a subliniat ca va sustine deschiderea unei ample dezbateri pe acest subiect in Parlamentul European. Este deci primul demers initiat din Botosani care ajunge pe agenda Uniunii Europene.

Deputatul Andrei Dolineaschi a subliniat ca toate cele 20.700 de semnaturi au fost stranse doar din judetul Botosani, care se situeaza printre primele locuri privind numarul de romani plecati la munca in strainatate.

„In judetul Botosani aproape fiecare familie are o poveste privind discriminarea unei rude in strainatate. Inclusiv eu personal si familia mea am primit uneori un tratament, nedrept, doar pentru ca ne-am nascut in Romania”, a declarat Andrei Dolineaschi in dialogul cu sefa Comisiei de Petitii a Parlamentului European.

In pledoaria sa, deputatul PSD a mai subliniat ca “in Europa sunt foarte multi romani medici, profesori, ingineri sau muncitori care contribuie la bunastarea Europei, iar din acest motiv Romania merita un tratament mai bun in cadrul Uniunii Europene.”
 
Revenirea la principiile fundamentale ale Uniunii Europene impotriva discriminarii
Petitia “Romania merita mai mult” enunta principiul egalitatii intre toti cetatenii europeni, prevazut in art. 9 din Tratatul privind Uniunea Europeana, precum si dreptul oricarui cetatean al Uniunii de a-si cauta un loc de munca sau de a se stabili in orice stat membru, coform art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. In Petitie se arata ca aceste drepturi fundamentale au fost incalcate in numeroase randuri in privinta romanilor care lucreaza in strainatate.

Condamnarea si sanctionarea actelor de discriminare impotriva romanilor

Cei peste 20.000 de semnatari ai Petitiei cer Parlamentului European “adoptarea unei rezolutii pentru condamnarea tratamentului nedrept si discriminatoriu” impotriva romanilor, precum si “adresarea unei solicitari Comisiei Europene pentru realizarea unei anchete preliminare cu privire la numeroasele discriminari publice la care au fost si sunt supusi romanii”.

Nu in ultimul rand, Petitia solicita Parlamentului European identificarea si punerea in aplicare a unor mecanisme care sa sanctioneze expulzarile colective, ingradirea drepturilor si libertatilor sau comportamentul discriminatoriu si atitudinea xenofoba impotriva romanilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.