Persoanele cu deficienta de auz vor beneficia de servicii profesioniste. Persoanele cu deficienta de auz vor beneficia de serviciile profesioniste oferite de specialistii si expertii in limbajul mimico-gestual atestati in conditiile legii.
Senatul a aprobat propunerea legislativa privind infiintarea Consiliului national pentru evaluare, formare profesionala si autorizarea interpretilor in limbaj mimico-gestual din Romania, cu 82 de voturi pentru si doua voturi impotriva. Consiliul, aflat in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, are ca principale atributii evaluarea si atestarea interpretilor, elaborarea standardelor de pregatire profesionala si ocupationale, precum si gestionarea Registrului specialistilor, expertilor si practicantilor interpreti autorizati si neautorizati in domeniu.
„Era foarte necesara stabilirea unui cadru legislativ atat pentru persoanele cu deficienta de auz, care au nevoie de servicii de calitate asigurate de experti atestati, cat si pentru interpretii in limbajul mimico-gestual, care sunt furnizorii acestor servicii. Interpretii in limbajul mimico-gestual isi vor putea deci desfasura activitatea in conditii de legalitate, siguranta si profesionalism. Este foarte important ca in situatii concrete, precum cele din instantele judecatoresti sau notariate, interpretii sa aiba si cunostinte juridice, dobandite in urma perfectionarilor”, a declarat senatorul Doina Federovici, coinitiator al proiectului de lege.
In Romania, numarul persoanelor cu deficienta de auz depaseste 25.000, diagnosticul acestora fiind autentificat prin certificate de incadrare in grad de handicap-cod 3 emise de comisiile de expertiza din cadrul Directiilor de asistenta sociala si protectia copilului. Numarul interpretilor autorizati in limbaj mimico-gestual este foarte redus, in comparatie cu numarul persoanelor cu deficienta de auz. Cei mai multi dintre interpreti sunt inregistrati in evidenta Directiei pentru Persoane cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii ca salariati ai Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania.
De anul viitor, revistele de cultura vor fi subventionate de la bugetul de stat
Senatul a aprobat, cu 109 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri propunerea legislativa privind finantarea revistelor cultural reprezentative. Sumele alocate vor fi utilizate pentru asigurarea cheltuielilor cu salariile, drepturile de autor, hartia si tiparul, difuzarea, precum si pentru alte uniuni de creatori din fiecare domeniu.
De anul viitor, revistele apartinand Uniunilor de Creatori (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, UniuneaTeatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor) vor fi subventionate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, cu suma de 4 milioane lei, suma indexabila anual. O revista de cultura nu este un ziar care se hraneste din evenimentele cotidiene si nici nu se sustine financiar din publicitate.
„Este echitabil ca revistele de cultura apartinand uniunilor de creatori sa beneficieze de finantare din partea statului, tot așa cum beneficiaza de sprijin revistele comunitatilor romanesti din afara granitelor si revistele minoritatilor nationale din Romania. Aceste publicatii sunt ele insele adevarate institutii de cultura, paginele lor gazduiesc opiniile creatorilor de arta din Romania, dar si ale unor personalitati remarcabile ale culturii internationale. De aceea, sustinerea lor in prezent, cand se confrunta cu probleme financiare ce pot determina chiar disparitia lor, este mai mult decat necesara”, a precizat senatorul Doina Federovici, coinitiator al proiectului.
Prin aceasta lege privind subventionarea revistelor de cultura reprezentative din Romania se rezolva permanentizarea culturii romanesti, exprimarea spriritului intr-un mod organizat si coerent, dar si discriminarea deja existent si mentionata mai sus.