COMUNICAT PSD: Trocul dintre Basescu si Iohannis

Ce-i va cere Basescu lui Iohannis pentru sustinerea in turul II?
Turul II se prefigureaza a fi o batalie intre doi candidati puternici, cu sanse reale, insa sprijiniti de forte politice diametral opuse.

Premierul Victor Ponta, care porneste cu prima sansa, are in spate cel mai mare partid din Romania, iar daca va ajunge presedinte va avea deja sprijinul guvernului in functie si actuala majoritate parlamentara.

Klaus Iohannis, un candidat aparut aproape din neant pe prima scena politica, despre care romanii nu stiu prea multe, este sprijinit de doua partide, PDL si PNL care pana nu demult  au fost in tabere opuse. La prima vedere, s-ar putea spune ca Iohannis este liantul  partidelor din ACL. Insa, aparitia si ascensiunea Partidului Miscarea Populara, condus in fata de Elena Udrea, dar din spate de Traian Basescu, tradeaza pretentiile acestora dupa 16 noiembrie.
       
Basescu, prim-ministru al unui guvern ACL-PMP

Klaus Iohannis a anuntat in mai multe randuri ca in cazul in care va fi ales Presedinte va forta formarea unei noi majoritati parlamentare pentru a impune un nou guvern la conducerea Romaniei. Ambele tinte – functia de Presedinte si o noua majoritate  – nu sunt posibile fara sprijinul direct al lui Traian Basescu si PMP. Iohannis nu poate deveni presedinte fara votantii lui Udrea si Basescu. Iar singura „moneda de schimb” pentru un troc politic cu Traian Basescu este functia de prim-ministru. Chiar daca Iohannis nu ar agrea un astfel de schimb, el ii va fi impus de oamenii lui Basescu intrati in ACL, prin filiera PDL. Blaga, Videanu, si mai ales Emil Boc au deschis deja negocierile  cu emisarii lui Basescu.

Anastase, inapoi la Camera Deputatilor

Pentru linistirea PNL, Blaga si Boc vor accepta ca sefia Senatului sa revina unui liberal . In schimb, cei din PDL vor cere cu siguranta conducerea camerei Deputatilor, iar aici Basescu va avea iar un cuvant de spus pentru a o impune pe favorita sa Roberta Anastase, care face parte din partidul lui Iohannis. Nici de aceasta data Iohannis nu va avea prea multe de spus, intrucat negocierea se va purta strictintre partidele politice care se vor alinia in spatele sau in cel de-al doilea tur de scrutin.   

Elena Udrea, inapoi la Dezvoltare

Felia din tort pe care o va cere PMP va fi o pozitie cat mai proeminenta in Guvernul Basescu pentru Elena Udrea. Cu siguranta aceasta va pretinde o functie de vicepremier si portofoliul Dezvoltarii Regionale pe care l-a mai avut in guvernele Boc.

Justitia, pe mainile lui Basescu

Dupa pierderea mandatului si a imunitatii prezidentiale, Basescu va fi preocupat sa isi pastreze influenta asupra parchetelor care il pot trimite la inchisoare. Dosarul Flota, casa din Mihaileanu, spaga de la Casuneanu, Afacerea Nana, cazul Bercea Mondialul sunt doar cateva motive pentru ca Basescu sa-i solicite lui Iohannis numirile de la DNA si/sau la Parchetul General.
 
Basescu vizeaza serviciile de informatii

O alta tinta ce va face inclusa in trocul dintre Basescu si Iohannis este obtinerea cel putin a unei numiri la unul din principalele doua servicii de informatii SRI sau SIE. Nervozitatea lui Basescu din ultimele zile fata de SIE arata ca aceast nu se poate impaca cu pierderea controlului in aceasta zona.
 
(Acest material reprezinta punctul de vedere al PSD Botosani)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.