Home Politica COMUNICAT: UE ar putea adopta programele din Romania pentru locuri de munca....

COMUNICAT: UE ar putea adopta programele din Romania pentru locuri de munca. Romania, apreciata în UE pentru reducerea somajului

Romania este unul dintre putinele state ale Uniunii Europene care a inregistrat rezultate pozitive in privinta crearii de noi locuri de munca, in special pentru tineri, aceasta fiind principala tema pe agenda europeana. Prezent la Milano, la intalnirea sefilor de guverne in Conferinta la nivel inalt pentru ocuparea fortei de munca, premierul Victor Ponta a prezentat masurile luate in Romania in acest domeniu.

Programul „Garantie pentru Tineret”, solutie pentru combaterea somajului
 
Premierul Victor Ponta a prezentat in cadrul intalnirii principalele masuri aplicate in Romania si care ar putea fi preluate in definirea politicilor Uniunii Europene in domeniul ocuparii fortei de munca. Cel mai important dintre acestea este Programul „Garantie pentru Tineret 2014-2015”, care prevede sprijinirea tinerilor cu varsta mai mica de 25 de ani care isi pierd locul de munca sau care nu gasesc o slujba dupa terminarea studiilor. Sprijinul consta atat in acordarea unor stagii de pregatire pentru piata muncii pe diverse meserii si specializari, cat si o oferta de buna calitate pentru angajare.

Trei programe nationale pentru crearea de noi locuri de munca

Alte programe realizate in Romania care au fost bine primite in intalnirea de la Milano sunt:
• Subventionarea de la stat a salariilor pe un an de zile pentru tinerii absolventi (elevi sau studenti), cu obligatia angajatorilor de a mentine postul nou creat inca un an;
• Schema de ajutor de stat pentru firmele private care creeaza minim 20 de noi locuri de munca;
• Schema de ajutor de stat pentru firmele IT care creeaza peste 200 de noi locuri de munca.

S-a stopat cresterea alarmanta a somajului din timpul guvernarii PDL
Romania se numara printre putinele state europene care a inregistrat rezultate pozitive in domeniul locurilor de munca. Chiar daca cifrele sunt inca nu sunt spectaculoase, este important ca s-a stopat cresterea alarmanta a somajului care s-a produs in timpul PDL, care acum se ascunde in spatele candidatlui la presedintie Klaus Iohannis.

La nivel national, in primul trimestru din 2014, numarul de persoane angajate cu contracte de munca a crescut cu 190.000, fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 400.000 de fata de luna martie 2011.

„Suntem constienti ca inca mai sunt multe lucruri de facut in aceasta privinta. Șomajul in randul tinerilor e cea mai importanta problema din Romania. Trebuie sa fim constienti ca acest guvern a preluat mandatul cu -700.000 de locuri de munca, iar acum avem +400.000. Nu e suficient, dar e ceva in plus, nu in minus, cum a fost in guvernarea anterioara”, a declarat presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi.

Locuri noi de munca si in Botosani

In Botosani cifrele sunt de asemenea pozitive, chiar daca inca mai e mult pana la acoperirea nevoii reale din piata. Conform ANOFM, cu fondurile de la Guvern s-au creat peste 1.100 de locuri de munca pentru tineri si pentru persoanele peste 45 de ani, iar in perioada 2012-2014, peste 3.000 de botosaneni  au beneficiat de cursuri de spe cializare. In ansamblu, in timpul Guvernului Ponta, in Botosani somajul a scazut cu circa 2.800 de persoane.

(Acest articol reprezinta punctul de vedere al PSD Botosani)

Exit mobile version