Cristian Roman, presedintele Partidului Forta Civica, a criticat modul cum au fost nominalizati presedintii sectiilor de votare.
Fostul prefect Cristian Roman a atras public atentia prefectului Adrian Constantinescu cu privire la modul de nominalizare a presedintilor sau loctiitorilor acestora in Birourile electorale ale sectiilor de votare. El sustine ca exista deja un precedent la referendum ce se putea constitui intr-un dosar de cercetare penala.
„Listele s-au facut intr-o duminica seara, pe lumina slaba, de niste politicieni, de activistii de la USL. Luni dimineata, juristii, nu mai vorbim de magistrati, oameni care nu au fost implicati politic, dorind sa se inscrie nu au mai avut loc, pentru ca listele se completase. Sunt oameni care aveau prioritate prin lege. Jocurile fusesera deja facute. Din acel moment incepuse furtul la referendum”, a spus Roman.
Aceste jocuri au fost facute de persoane din spatele prefectului, a mai spus Roman si ca nu va ezita sa sesizeze organele de ancheta penala, daca va identifica incalcari ale legii.
„Ii atrag atentia in mod public ca el va semna toate propunerile pe care i le fac acesti politicieni”, a adaugat Roman.
In replica, prefectul Adrian Constantinescu a a subliniat ca nu Institutia prefectului desemneaza presedintii si vicepresedintii sectiilor de votare, ci Tribunalul Botosani.
In legatura cu discutiile aparute in presa privind procedura de stabilire a presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare de la referendum, prefectul Adrian Constantinescu a facut cateva precizari: „Conform prevederilor legale ce reglementeaza organizarea referendumului, primarii au fost cei care au propus persoanele din randul carora s-au tras la sorti presedintii si loctiitorii sectiilor de votare. Angajatii din cadrul Institutiei Prefectului nu au facut decat sa centralizeze tabelele de propuneri trimise de primari, iar baza de date a fost transmisa, mai departe, Tribunalului Botosani. La acest nivel s-a efectuat tragerea la sorti pentru desemnarea presedintilor si loctiitorilor acestora”.
Pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 9 decembrie, conform reglementarilor legale specifice (hot. guv. 891 din 10 sept 2012), prefectul judetului, impreuna cu presedintele Tribunalului, intocmeste listele cu persoanele ce pot fi desemnate presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora. Tabelul va fi trimis spre avizare Autoritatii Electorale Permanente, urmand ca pentru tragerea la sorti sa fie ulterior transmis Tribunalului Botosani, a mai tinut sa precizeze prefectul Constantinescu.
Pentru o mai mare transparenta, prefectul Adrian Constantinescu a solicitat conducerilor institutiilor publice din Botosani sa faca propuneri de juristi ce doresc sa coordoneze sectiile de votare, urmand ca listele sa fie completate inclusiv cu propunerile solicitate primarilor din judet.
„Prevederile legale precizeaza ca propunerile pentru presedinti si loctiitori in sectiile de votare trebuie facute din randul magistratilor, al juristilor sau, acolo unde juristii nu sunt in numar suficient, sa se ia in calcul persoane cu studii superioare care nu fac parte din vreun partid politic si nici nu sunt rude, pana la gradul IV, cu candidatii din colegiul uninominal respectiv”, a incheiat prefectul Constantinescu.