COSTEL SOPTICA: Guvernul Ponta III lasa terenurile agricole la cheremul strainilor!

Legea privind vanzarea terenurilor nu mai prezinta interes pentru Guvernul Ponta III, deoarece lucrul cel mai important s-a produs – Agentia Domeniilor Statului a ajuns in directa subordine a premierului.

In rest, mult acalamata aparare a pamantului romanesc de invazia cumparatorilor straini nu mai intereseaza coalitia de guvernare.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii, condus de presedintele PC – Daniel Constantin, a pus pe jar toata tara, pentru ca, de la 1 ianuarie 2014, urma sa se liberalizeze piata funciara pentru persoanele fizice straine. Conducerea ministerului sustinea ca, in lipsa unei legislatii care sa puna ordine in vanzarea de terenuri extravilane, strainii ar putea acapara pamanturile fertile ale Romaniei, pentru ca fermierii autohtoni nu au nici pe departe forta financiara a occidentalilor.

Pentru aceasta situatie, Ministrul Agriculturii a dat vina pe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, prin care Romania nu a solicitat o perioada mai mare de tranzitie pentru acest capitol.

Cand este vorba de vinovati pentru o astfel de situatie, ministrul Daniel Constantin nu prea vrea sa-i nominalizeze, pentru ca, in capul listei, ar trebui sa figureze Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice de la acea vreme, membru marcant al PSD, iar, mai nou, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.

Ca sa indrepte situatia, Ministerul Agriculturii a promovat in Guvern, in toamna anului 2013, proiectul de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Gravitatea situatiei descrise de Executiv a impus dezbaterea propunerii legislative in regim de urgenta si, dupa o reexaminare ceruta de presedintele Romaniei, actul normativ a devenit oficial, prin publicarea in Monitorul Oficial din 12 martie 2014.

In mare, legea impune parcurgerea unei proceduri extrem de laborioase pentru cumpararea de teren agricol extravilan, dar se introduc si masuri care sa conduca la coagularea suprafetelor, extrem de faramitate in urma aplicarii legilor funciare. Si, ca sa nu se inregistreze tot felul de abuzuri, prin lege se introduce obligativitatea unor avize din partea Ministerului Culturii si cel al Apararii Nationale. Ca vestigiile istorice sa fie protejate, iar granitele tarii sa fie cat mai bine aparate.

De altfel, una dintre masurile impuse de lege prevede ca strainii persoane fizice din UE sa nu poata cumpara pamant la mai putin de 30 km fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior, precum si la o distanta mai mica de 2.400 m fata de obiectivele speciale decat cu avizul Ministerului Apararii Nationale.

Autoritatile au avut grija sa transmita ca aceasta masura vine ca reactie la intentia Ungariei de a sustine financiar achizitia de terenuri in Romania de catre maghiari. Populatia a devenit extrem de receptiva la astfel de mesaje si a sustinut promovarea acestui act normativ, in ideea ca Romania sa nu ajunga, „pe persoana fizica”, in proprietatea Ungariei.

Pentru implementarea acestei legi este nevoie de norme de aplicare elaborate de catre cele trei ministere implicate – cel al Agriculturii, al Culturii si al Apararii Nationale; in lipsa lor, vanzarea terenurilor catre straini se face dupa regulile de drept comun, care deschid larg portile achizitiei de terenuri. Pana la data stabilita de lege, adica 12 aprilie, numai Ministerul Agriculturii a prezentat un proiect de ordin, dar care nu a ajuns in Monitorul Oficial, deci, nu produce efecte. Iar tara a ramas fara protectia granitelor si fara asigurarea securitatii alimentare nationale, asa cum s-a invocat la promovarea acestei legi.

Imi este aproape imposibil sa nu remarc faptul ca tot acest blocaj a aparut dupa ce PNL a iesit de la guvernare, iar Puterea a fost completata de PSD cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

De aceea, cred ca normele de aplicare a Legii nr. 17/2014 privind vanzarea terenurilor catre straini nici nu vor aparea, iar actul normativ votat de USL, cu Partidul National Liberal ca partener, nu va fi aplicat. Pentru ca, dupa parerea mea, ar ataca unele interese ale noilor parteneri de guvernare ai PSD. Si aici ma refer la UDMR.

Pe de alta parte, se pare ca premierul Victor Ponta a avut alte prioritati atunci cand a sustinut aceasta lege. Cum normele de aplicare nu au aparut si nici nu sunt semne ca cele doua ministere, cel al Culturii si cel al Apararii Nationale, isi vor face datoria, este de inteles ca obiectivul legii era de a acapara Agentia Domeniilor Statului (ADS) de catre primul ministru, pentru ca toate procedurile ca ADS sa ajunga la Secretariatul General al Guvernului au fost indeplinite.

Agentia mai are cate ceva interesant pentru care merita sa detii controlul. Toate terenurile agricole ale statului sunt administrate de catre ADS. Iar retrocedarile nu s-au terminat. Pe de alta parte, subventiile comunitare si cele nationale au facut din pamant o sursa de venit extrem de vanata.

Colegiul din judetul Botosani, pe care eu il reprezint, are granita cu doua state extracomunitare, dintre care una cu Ucraina, unde situatia interna este extrem de tensionata. De aceea, voi urmari cu maxima atentie evolutia acestui act normativ, iar Partidul National Liberal, din care fac parte, ia in calcul masuri care sa suplineasca lipsa acestei legi.

Costel Soptica, deputat PNL Botosani – declaratie politica

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.