COSTEL ȘOPTICĂ, senator PNL: „Statul român trebuie să aibă o reacție fermă la abuzurile împotriva minorității românești din Ucraina”

Costel Soptica - senator PNL Botosani

Președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Şoptică, s-a adresat oficial ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, căruia i-a sesizat îngrădirea minorității românești din Ucraina de a învăța în limba română.

„Limba română este în pericol iminent de a nu se mai preda în unitățile de învățământ din comunitățile românești din Ucraina, după noua lege a educației adoptată săptămâna trecută de Legislativul de la Kiev. Potrivit acestui document al parlamentului unicameral ucrainean, la art. 7, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană”, a subliniat Costel Șoptică, în interpelarea trimisă ministrului de Externe.

Parlamentarul liberal a mai amintit că etnicii români din Ucraina s-au adresat printr-un Apel președintelui ucrainean Petro Poroșenko, solicitând respingerea prin veto a acestei legi, deoarece ar îngrădi dreptul minorității române de a învăța în limba maternă și ar constitui motiv de nemulțumiri sociale.

„Documentul presupune că toate școlile cu predare într-o altă limbă decât ucraineană urmează să fie închise. Legea adoptată de deputații de la Kiev prevede ca, până în anul 2020, toate școlile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie închise complet. Deputații ucraineni și-au motivat decizia prin faptul că mulți cetățeni vorbesc prost, sau nu cunosc deloc limba ucraineană. Totuși, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de președintele ucrainean, Petro Poroșenko”, a punctat Costel Șoptică.

În finalul interpelării, senatorul botoșănean a solicitat lui Teodor Meleșcanu să-i răspundă următoarelor întrebări: „1. Ce acțiuni concrete a întreprins Guvernul României și MAE pentru a rezolva situația amintită?; 2. Cum veți convinge oficialitățile statului ucrainean de eludarea prevederilor Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale referitor la dreptul românilor de a învăța în limba română?”.

„Consider că statul român trebuie să aibă o reacție fermă la această formă de abuz împotriva drepturilor europene de a învăța în limba maternă a minorităților. Pe cale de consecință, vă rog să întreprindeți toate demersurile care se impun în vederea stopării intrării în vigoare a legii respective, din punctul de vedere al ponegririi minorității române și a încălcării unui drept fundamental al acesteia. Legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei încalcă flagrant Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, potrivit căreia statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă. În regiunile istorice românești, care se află în prezent în componența Ucrainei, locuiesc peste 400.000 de români, fiind cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean. Nu în ultimul rând, vă reamintesc că etnicii români viețuiesc în Ucraina de sute de ani, iar în ultima perioadă acțiunile de destabilizare a comunității române din partea statului sunt din ce în ce mai virulente”, a concluzionat senatorul Costel Șoptică.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.