Intr-o postare pe blogul personal, eurodeputatul Cristian Preda face referire la faptul ca presedintele Romaniei a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii pentru modificarea si completarea legii referendumului, enumerand o serie de argumente juridice si politice, impotriva reducerii pragului de validare a unei consultari populare la 30%.
Prin legea recenta votata in Parlament se introduce prevederea prin care referendumul este valid cu un cvorum de participare de cel putin 30% si un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, ambele raportate la numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Presedintele Romaniei a atras atentia ca inlocuirea cvorumului de 50% cu un cvorum de 30% raportat la numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a reflecta vointa si suveranitatea poporului. Conform sefului statului reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente poate exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, vointa ce constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.
Europarlamentarul se intreaba daca membrii USL vor profita de vacanta pentru a reflecta la argumentele presedintelui Traian Basescu privind aceasta chestiune esentiala pentru romani, dar considera ca acest lucru este putin probabil.
„Uniunea care sustine guvernul nu e angajata intr-o disputa bazata pe argumente. Singura «ratiune» avansata pentru a justifica diminuarea de la 50 la 30 de procente e… neputinta USL de a mobiliza publicul, adica de a convinge”, mai scrie pe blogul sau Cristian Preda.
Europarlamentarul mentioneaza ca filozofia membrilor USL ar fi: „Daca nu pot, vointa voastra nu conteaza. Iata care e deviza USL”.
El sustine ca atunci cand neputinta tine loc de argument, responsabilitatea dispare si ar fi bine sa stimulam reaparitia responsabilitatii.
De aceea, Cristian Preda invita pe cetatenii care cred ca vointa majoritatii conteaza sa ii scrie premierului o scrisoare scurta: „Vreau 50%!” la adresa postala: Dr. Ponta, Piata Victoriei nr. 1, sector 1, sau sa foloseasca adresa electronica a biroului de relatii pentru petitii de la guvern: drp@gov.ro. Opiniile pot fi exprimate si pe blog si facebook.
Curs pentru Cristian Preda, AVOCATUL POPORULUI, PRESEDINTElE ROMANIEI, GUVERNANTI SI PARLAMRNTARI, de invatare A CEEA CE INSEAMNA
„IN LITERA SI SPIRITUL CONSTITUTIEI”:
1) Orice referendum nu poate impune problema care se supune consultarii (in conformitate cu constitutia in vigoare). Daca rezultatele referendumului, ar avea putere de a hotara, insemna ca la fiecare referendum Parlamentul este decazut din rolul stabilit prin Constitutie de a fi „organul reprezentativ suprem al poporului roman”. Referendumul are numai rol de consultare. In Constitutie, nu se dispune un anumit cvorum. In legea referendumului, legiuitorul trebuie sa stipuleze ca in final parlamentul va hotara prin vor. La vot se va vedea influienta pe care a avut-o rezultatul referendumului. Se poate trece si in Constitutie acest ultim vot final (ca doar se revizuieste).
2) Dupa consultare, hotaraste, cel care a pus intrebarea. Poate sa fie influientat de ctateni sau nu, chiar si in cazul unui rezultat de 100%, pro sau contra.
Consultarea presedintelui cu poporul, nu inseamna ca s-a consultat Parlamentul. El cel mult poate sa puna o vorba buna pe langa parlamentari, sustinaandu-si ideile sale, in favoarea carora s-au pronuntat un numar mare de cetateni (in 2009 de exemplu). „Hai mai baieti, ca-i bine asa!!! Ha, ha, ha, ….. !!!!”
3) Presedintele, trebuie sa se consulte cu cetatenii, in legatura cu atributiunile sale. Eu i-as imputa cheltuielile cu referendumul din 2009!!! Ha, ha, ha, …. !!! Chiar m-am molipsit de la el. Credeam ca-i o gluma, dar nu e. Vai ce nociv e!!!
………………………………………………… …………………………………………………