CRISTIAN ROMAN: Contestarea Legii Arhivelor Nationale, un act de cruzime al unor parlamentari din PSD si PNL

cristian roman - deputat pfc

Dupa alegerile din decembrie 2012, aceeasi lege contestata a fost adoptata in unanimitate, marti, in Camera Deputatilor, unde PNL si PSD au o majoritate de 70%.

Adoptarea noii Legi a Arhivelor Nationale este una de maxim interes pentru peste 20 de mii de persoane, numai la nivelul judetului Botosani. Astfel se creeaza cadrul juridic pentru administrarea, in regim de operatori privati, a arhivelor unitatilor economice de stat, acum lichidate, de unde fostii angajati se lupta de ani buni sa obtina adeverinte care sa le ateste faptul ca au lucrat in grupele speciale de munca. Adeverintele le sunt necesare pentru recalcularea pensiilor.

„In 2008, cand eram in Ministerul Administratiei, am coordonat o comisie care a lucrat la un memorandum privind Arhivele Nationale. Acel memorandum a fost inaintat Guvernului si a stat la baza elaborarii noii legi. In calitate de prefect, am avut nenumarate intalniri cu pensionarii pe acest subiect. Am avut o colaborare permanenta si cu fostul sef al Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, pe care l-am adus chiar la Botosani pentru a gasi eventuale solutii. Legea Arhivelor a devenit in timp o miza personala pentru mine. Asta pentru ca am cunoscut cazuri de-a dreptul dramatice, pensionari bolnavi in faze terminale, care implorau sa li se faca dreptate, sa apuce sa-si dobandeasca drepturile legitime”, a declarat deputatul FC, Cristian Roman, imediat dupa votul final asupra Legii Arhivelor Nationale.

Aceasta lege a mai fost adoptata in 2011, insa a fost contestata la Curtea Constitutionala de parlamentarii PNL si PSD.

In sesizarea adresata Curtii s-au invocat motive procedurale, respectiv diferente majore dintre forma adoptata in Senat si cea votata in Camera Deputatilor, considerandu-se astfel ca s-a incalcat principiile bicameralismului.

Totodata, contestatarii au emis ipoteza ca retrocedarea registrelor cultelor religioase ar deschide calea spre alte revendicari si ca documentele retrocedate vor avea regim juridic neclar. Aceasta desi registrele confesionale ale cultelor religioase au fost preluate fortat in 1950 de catre oficiile de stare civila, cu titlu de evidenta a persoanei, fiind ulterior transferate, potrivit Decretului 472 din 1971, Arhivelor Nationale.

„Contestarea legii la Curtea Constitutionala, cu consecinta amanarii aplicarii ei, din motive ce tin mai mult de orgoliu politic, mi s-a parut un act de cruzime al unor parlamentari din PSD si PNL. E bine ca am vazut-o totusi adoptata pana la urma”, a mai adaugat deputatul Cristian Roman.

Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie promulgata de Presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.