Deputatul Cristian Roman a cerut pensii juste pentru toti cetatenii Romaniei care au acest drept, nu doar pentru cei care au ajutat USL sa ajunga la putere.
Parlamentarul de la Forta Civica (FC) a criticat ca actuala putere vrea sa revina la pensiile militare de dinainte de decembrie 2010 pentru cei care nu si-au dovedit cu acte veniturile din perioada activa. Asta in conditiile in care celorlalti cetateni nu li calculeaza pensia pe vorbe si sunt purtati ani intregi pe drumuri pentru a aduce fel de fel de documente.
Unul din principalele motive invocate in favoarea celor vizati de actul normativ respectiv este acela ca ei nu au mai putut prezenta dovezile privind veniturile dobandite in timpul activitatii, pentru ca arhivele unitatilor militare au fost distruse sau deteriorate.
„Nu garantez ca nu ar fi posibil sa nu se fi intamplat asta, insa ma surprinde ca vorbim despre astfel de neglijente intr-un asemenea domeniu. La ce trebuie sa ne asteptam atunci cand vorbim de arhivele fostelor intreprinderi de stat, care nu au fost pazite de soldati inarmati. Acestea au ajuns pe mana lichidatorilor privati si sunt sute de mii de oameni in toata tara, poate mai multi, care nu-si primesc integral drepturile de pensie pentru ca nu au inca acces la respectivele arhive. Si vorbim de oameni cu pensii mai mult decat modeste, nu de pensionari de lux, care se plang ca li s-a redus pensia la doar o mie de euro”, a declarat deputatul FC Cristian Roman.
Parlamentarul mai acuza actuala putere ca pentru pensionarii care au „luptat” pentru USL a gasit bani foarte repede fara a gasi vreo scuza ca nu sunt posibilitati financiare.
„Graba cu care s-au gasit bani doar pentru o categorie atat de restransa de pensionari nu poate decat sa ma duca cu gandul ca de fapt se acorda o recompensa nucleului de forta de care USL s-a folosit in efortul de a pune mana pe putere. Eram prefect atunci si stiu bine cine erau protestatarii din ianuarie 2012, de fapt animatorii si manipulatorii acelor momente. Vorbesc de fosti colonei, pe care ulterior i-am vazut la sedintele de partid ale PSD sau PNL, oameni care au reprezentat aceste partide in sectiile de votare la referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei si la cele doua runde de alegeri – locale si generale. Se vede acum ca si-au impletit interesele unii cu altii la modul cel mai eficient”, a mai spus Cristian Roman.
Prin blocarea Legii arhivelor, de fapt, parlamentarii USL au stopat accesul a mii de oameni la arhivele intreprinderilor pentru a dovedi vechimea si conditiile speciale de munca fara de care nu puteau sa obtina bani mai multi la pensie, a mai explicat deputatul Roman.
„Ma revolta gandul ca parlamentarii USL din fosta legislatura nu au fost la fel de sensibili fata de ceilalti pensionari, de care aminteam mai sus, blocand Legea arhivelor, prin atacarea acesteia la Curtea Constitutionala, fara sa se gandeasca la consecintele gestului lor. Erau sute de mii de oameni care asteptau sa aiba acces la arhivele intreprinderilor de pe fostele platforme industriale, putand dovedi in felul acesta ca au lucrat in conditii speciale si astfel sa-si obtina drepturile suplimentare de pensie. Unii dintre acestia s-au prapadit inainte de a li se face dreptate. E adevarat insa, ca acestia nu s-au pus in slujba partidelor care ravneau cu disperare puterea, nu s-au constituit in masa de presiune si manipulare la dispozitia USL”, a incheiat Cristian Roman.