CRISTIAN ROMAN: Noua legislatie privind achizitiile publice trebuie sa excluda posibilitatea existentei de firme abonate la licitatii publice

cristian roman

Deputatul PNL, Cristian Constantin Roman solicita schimbarea legislatiei actuale in domeniu.

Parlamentarul botosanean a facut o declaratie in Parlament, adresandu-se in principal primului ministru Victor Ponta, prin care cere promovarea unui nou pachet legislativ in domeniul achizitilor publice, astfel incat banii statului sa fie mai eficient cheltuiti.

„Majoritatea cazurilor spectaculoase de coruptie, care tin de buna vreme ocupata agenda publica, au la baza o incalcare a legislatiei privind achizitiile publice. Aproape ca nu e caz de coruptie in Romania, fie ca ne referim la dare de mita, luare de mita sau trafic de influenta, sa nu vorbim de bani proveniti dintr-o achizitie publica prin care statul a fost pagubit.

Este clar, cred, pentru toata lumea, ca legislatia actuala in domeniu trebuie modificata. Daca ea are slabiciuni, atunci trebuie intarita, daca are portite, ele trebuie inchise, iar daca are neclaritati, ele trebuie clarificate. Legea trebuie sa raspunda interesului statului si nu sa fie un instrument prin care se imbogatesc unii dintre cei care vremelnic conduc, in cardasie cu asa-zisi «oameni de afaceri» abonati doar la bani publici.

Pe langa faptul ca trebuie aliniata la noile norme europene in domeniu, noua legislatie privind achizitiile publice trebuie sa incurajeze competitivitatea economica si sa creasca eficienta cheltuirii banului public prin achizitii ce pun accent in primul rand pe raportul pret-calitate. Sumele platite trebuie sa se reflecte in calitatea bunurilor, servicilor sau lucrarilor achizitionate de statul roman.

De asemeni, noua legislatie trebuie sa excluda posibilitatea existentei de firme abonate la licitatii publice, dar care aproape niciodata nu presteaza activitatea la care s-au angajat, facand un obicei din a subcontracta, bineinteles dupa ce si-au tras partea de profit. Intermedierea e o alta metoda prin care statul e pagubit, pentru ca prin subcontractari succesive scade in fapt valoare achizitiei facute efectiv de de stat, dar nu si valoarea platii. O firma inscrisa la o licitatie trebuie sa dovedeasca faptul ca are posibilitatea sa duca acel contract la indeplinire prin forte proprii, fie ca vorbim de personal calificat, de dotare tehnica sau capacitate financiara.

O legislatie bine facuta in domeniul achizitilor publice ar produce o adevarata revolutie in modul de cheltuire a banului public, insa doar daca ne dorim cu adevarat asa ceva.

Chiar daca Guvernul e cel care trebuie sa promoveze pachetul care sa stea la baza modificarii legislatiei privind achizitiile publice, noile norme trebuie adoptate dupa parcurgerea intregii proceduri parlamentare si nu prin ordonanta de urgenta sau angajarea raspunderii Guvernului.

Dat fiind importanta ei, consider ca trebuie lansata o dezbatere publica reala pe aceata tema, in care sa fie invitati sa participe si sa-si spuna parerea atat specialistii cu experienta in achizitii – din partea statului dar si din zona privata – dar si reprezentanti ai societatii civile. De asemeni, cred ca idei deosebit de utile pot veni chiar de la Directia Nationala Anticoruptie, care, din atatea cazuri la care a lucrat, a identificat cel mai bine slabiciunile legislatiei inca in vigoare la aceasta data”, precizeaza in declaratia sa deputatul PNL Cristian Constantin Roman.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.