CRIZĂ fără precedent în învățământul rural

Sunt tot mai multe comune care duc lipsă de cadre didactice calificate în timp ce Guvernul nu are pregătită nicio strategie pentru a combate această criză care se acutizează de la an la an.

Legat de această problemă senatorul liberal Costel Șoptică a sesizat ministrul Educației Naționale legat de problema lipsei cadrelor calificate din învățământul românesc, îndeosebi în zona rurală, în cadrul unei interpelări parlamentare. Parlamentarul a precizat că foarte multe localități rurale din România se confruntă cu situații nefirești referitoare la sistemul național de educație, din cauza lipsei acestor cadre didactice calificate.

Practic, în unele sate, locul cadrelor didactice calificate este ocupat de diferite alte persoane – ingineri, oameni cu studii medii, pensionari, și chiar preoți – , care însă nu au modulul psiho-pedagogic necesar meseriei de dascăl. Această realitate este consecința faptului că niciun cadru didactic calificat nu dorește să ocupe postul de învățător sau educator, spre exemplu, în localitățile respective, a subliniat senatorul liberal, în documentul oficial înaintat conducerii MEN.

„Consider că ministrul Educației trebuie să răspundă unor întrebări pertinente, referitoare la deficitul de cadre didactice specializate, precum și măsurile vizate de MEN pentru rezolvarea acestei crize”, a mai precizat senatorul liberal Costel Șoptică.

Există un deficit consistent de personal specializat în învățământul românesc, mai ales la țară, din cauza migrației personalului calificat spre alte țări, dar și a retribuirii nesatisfăcătoare. În aceste condiții, la catedră ajung persoane care nu au pregătirea pedagogică necesară în învățământ, fără însă a minimiza capacitatea acestora profesională.

„Am tras astfel un semnal de alarmă Guvernului, pentru a rezolva această criză de specialiști, manifestată mai ales în mediul rural, deoarece de calitatea învățământului nostru depinde pregătirea viitoarelor generații, și implicit, viitorul României”, a încheiat senatorul Costel Șoptică.

2 COMENTARII

  1. de unde va luati informatiile domnule? lucrez in mediul rural de 8 ani de zile si fac naveta – la 50 km de casa –
    tot de atata timp. am colegi care fac naveta de mai mult timp, si suntem cu totii calificati. scoala la care lucrez are personal 100% calificat! ba chiar unii din acesti colegi risca sa ramana fara loc de munca, desi sunt calificati, pentru ca populatia scolara este in scadere de ani de zile, drept pentru care scade nr de ore si deci se reduc posturi, ergo oameni CALIFICATI raman pe drumuri! inainte de a lansa o astfel de stire, fiti sigur de ceea ce spuneti, si nu luati cate un caz izolat dintr-o comuna izolata din munti!

  2. Domnilor!In invatamant sunt catedre foarte bune in centrul oraselor ocupate de pensionari in prelungirea activitatii de ani de zile si cei tineri sunt alungati pe la tara unde nu le ajunge salariul pe naveta!!Trebuie eliberate imediat posturile de pensionari si unde nu sunt cadre sa fie trimisi pensionarii!Lucrurile sunt pe invers in Romania!Invatatoare ,profesori,care nu vor să se pensioneze!!!Sunt secretare ,pedagogi care iau pensie și salariu -fiind angajați pe același post pe care s-au pensionat- si se plang alții că nu vor tinerii să intre în sistem!!!O mare nesimțire!!!

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.