Curtea Constitutionala s-a pronuntat: PENSIILE SPECIALE ale ALESILOR locali sunt NECONSTITUTIONALE

In unanimitate, cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei au stabilit ca pensiile speciale ale alesilor locali sunt neconstitutionale.

In plus, Legea este neclara, exista inegalitate intre alesi si nu se precizeaza sursa de finantare, sustin magistratii. 
 
Parlamentarii PSD nu se lasa. Vor neaparat sa le acorde privilegii alesilor locali. Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ca articolele pe care CCR le-a stabilit ca fiind neconstitutionale din legea privind pensiile speciale ale alesilor locali vor fi analizate si vor fi puse in acord cu decizia Curtii. 
 
„Cand va fi retrimisa la Parlament, vom analiza articolele pe care le-a stabilit Curtea ca sunt neconstitutionale si le vom pune in concordanta cu decizia Curtii in perioada urmatoare. Pana nu vedem si motivarea si nu vedem si care articol, nu pot sa spun mai mult. Vom analiza in momentul in care vine la noi hotararea Curtii, cu argumentele juridice prin care Curtea a decis si ce articole au spus ca sunt neconstitutionale si le vom pune in concordanta cu decizia Curtii. Sa vina motivarea si dupa ce vine motivarea o analizam si facem sa fie constitutionala”, a spus Florin Iordache.   
 
Fiecare ban in plus constituie un privilegiu, a declarat miercuri presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, inainte ca CCR sa discute sesizarea Guvernului privind pensiile speciale pentru alesii locali. Mai mult, el a explicat ca exista o problema si in privinta retroactivitatii prevazute in actul normativ, care ar face ca si fostii sefi locali de pe vremea comunismului sa beneficieze de ea. 
 
Senatul a adoptat pe 21 decembrie proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Proiectul a trecut cu 86 voturi „pentru” (erau necesare 84) si un vot „impotriva”, in conditiile in care cei peste 30 de senatori liberali au iesit din sala. 
 

Senatul este camera decizionala, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor. Forma legii asa cum a trecut de Camera a fost modificat prin mai multe amendamente propuse de PSD direct in plen. Unul dintre acestea prevede ca alesii locali trebuie sa aiba cel putin un mandat pentru a beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de pensia speciala, si nu doar doi ani in functie asa cum era prevazut initial. 

 
Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiectul adoptat de Parlament Proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor in noiembrie. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.