DACIAN CIOLOȘ: „Aici, în partid, să construim o nouă elită politică”

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, partidul PLUS și-a ales conducerea. Dacian Cioloș a fost ales, în cadrul primei Convenții Naționale a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), în funcția de președinte al formațiunii politice. Totodată, delegații PLUS au votat statutul partidului, membrii Comisiei Naționale de Cenzori și membrii Comisiei Naționale de Integritate și Arbitraj. Unul din cei 50 de membri ai Consiliului Național este și dorohoianul Liviu Iolu.

În cadrul Convenției Naționale PLUS, la care au participat peste 1.500 de membri, Dacian Cioloș a fost ales în funcția de președinte al partidului, obținând 99,17% din voturile delegaților.

„Acest moment e doar un început. Am suferit suficient de sentimentul neputinței. De azi, nu numai că nu mai suntem singuri, dar vedem clar ce avem de făcut. Și e simplu: să avem curajul să fim noi înșine, să fim convinși că nu depindem de alții. Am decis să mă implic pentru că nu există altă soluție.

PLUS e o soluție pe care v-o propunem, pe care am găsit-o pentru noi toți cei care credem că politica este despre implicare și despre a nu lăsa ca viața noastră să fie decisă de alții. Partidul nu e un scop în sine. Mi se pare important să nu uităm nicio clipă că acest partid nu e un scop în sine, ci un mijloc de a ne implica.

Am decis să mă implic, să particip la construirea unui partid care să ne permită să luptăm pentru drepturile noastre. Fără să nu te implici nu ai cum să visezi că viitorul va fi mai bun.

Proiectul pe care vi-l propun, astăzi, nu e în primul rând un partid. Proiectul meu este România. Proiectul meu e România și știu ce avem de făcut: să mergem la europarlamentare și să dăm primul test politic, să obținem rezultate foarte bune, apoi să construim un proiect solid pentru prezidențiale, să devenim prima forță politică din România după alegerile parlamentare și pentru asta e nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Aici, în partid, să construim o nouă elită politică“, a spus Dacian Cioloș, președintele PLUS.

Mihaela Miroiu, profesor universitar, a susținut un discurs în cadrul căruia a salutat atât modul în care PLUS s-a organizat, cât și pregătirea profesională consemnată în portofoliile celor 43 de candidați înscriși în cursa internă pentru alegerile europarlamentare.

„Pe unii dintre dumneavoastră i-am cunoscut altfel. Fac parte din comisia de evaluare a candidaturilor pentru europarlamentare. Din 43 de CV-uri și proiecte politice și civile, îmi venea să mă închin. Nu îmi era rușine cu niciunul. Simțeam că răsare speranța. M-am gândit să vă dau zece sfaturi: câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație, înțelegere și servicii aduse propriului electorat; câștigați-vă popularitatea prin bunăvoință, nu prin atacuri josnice; câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană; câștigați încrederea oamenilor prin respect, nu prin promisiuni deșarte; câștigați simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus. Mulți au pierit din politică pentru că le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii. Fiți politicienii pe care ați vrut să îi aveți și să îi păstrați. Credeți întotdeauna în ceea ce faceți”, a spus Mihaela Miroiu.

Convenția a fost deschisă de mărturia unui supraviețuitor al tragediei din Clubul Colectiv, Adrian Albu, a cărui soră și-a pierdut viața din cauza incendiului.

„Acum 39 de luni, eu am supraviețuit, dar sora mea nu (…) Avem  obligația să ridicăm această țară”, a spus Adrian Albu.

Pe scenă au mai urcat și actrița Oana Pellea, vloggerul Mihai-Alexandru Hash și fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu.

„Așteptările sunt enorme. Aveți un fel de «mission impossible», dar cu cât e mai imposibilă misiunea, cu atât e mai nobilă cauza. Trăim un timp de mare criză: de valori, de principii, economică, politică. În perioadele de criză, oamenii însemnați se adună. Am avut privilegiul de a citi din cartea Majestății Sale, Regina Maria, «Jurnal de război». Ceea ce m-a șocat acolo e că domnia sa spune, la un moment dat: «Am întâlnire la ora 5 cu Brătianu. Vreau să îl conving să lase interesele de partid la o parte, interesele personale la o parte și să se unească cu Take Ionescu pentru binele acestei țări». După care continuă: «Întâlnirea cu Brătianu a fost un dezastru. (…)  Nu l-am putut convinge, după aceea am avut întâlnire cu Take Ionescu, pe care vreau să îl conving să lase interesele de partid la o parte și să se unească cu Brătianu, să lase orgoliile la o parte. Întâlnirea cu Take Ionescu a fost un dezastru. (…) Se pare că singurii români care se gândesc real la binele acestei țări din conducerea ei suntem noi, eu, Regina Maria, și cu regele. Doi străini».

M-a emoționat atât de tare și am venit, astăzi, să vă rog: dacă ați reuși să fiți împreună, dacă am reuși să fim împreună pentru țara asta superbă care merită. Aș fi putut să plec din țară de foarte multe ori și nu am făcut-o pentru că iubesc țara asta. În ultimul timp, însă, m-am gândit că pot vinde tot, că pot renunța și că poate ar fi bine să plec în altă țară. Am renunțat la idee pentru că am toate speranțele în dumneavoastră și cum le am eu sunt milioane de oameni, doar că aveți ghinionul de a fi într-un timp în care vorbele nu mai ajung, în care trebuie să acționați înainte de a vorbi. Am toată încrederea în dumneavoastră. Să nu ne dezamăgiți. Doamne ajută!”, a spus actrița Oana Pellea.

PLUS și-a ales, în cadrul Convenției Naționale care a avut loc la București, conducerea. Cei 50 de membri ai Consiliului Național sunt:

Adela Georgeta Lile

Alexandru Gridgorescu Negri

Alin Cristian Mituța

Anca Majaru

Anda Culișir

Andreea Szabo

Andrei Ion

Andrei Lupu

Avram Fițiu

Bogdan Deleanu

Bogdan Dumitru

Cătălin Șipoș

Claudiu Chendeș

Dan Ionescu

Dan Nechita

Daniela Giurca

Diana Stoica

Dragoș Neacșu

Dragoș Pîslaru

Elena Călin

Erika Stanciu

Florin Valeriu Sabou

Gabriela Dima

George Cățean

George Gima

Ioan Alin Nistor

Ioan Dragoș Tudorache

Ionuț Călugăru

Irina Alexe

Lavinia Aioanei

Liviu Iolu

Marius Buftea

Mirabela Amarandei

Niculina Tâlvăr

Oana Maria Bogdan

Oana Țoiu

Oana Ștefania Chirilă

Ovidiu Țentea

Radu Vlădescu

Ramona Victoria Strugariu

Raul Pop

Roxana Vîlcu

Sabin Raciu

Sandu Băbășan

Sorin Dan Clinci

Tiberiu Ionuț Petrescu

Tudor Ionuț Oprea

Valeriu Nicolae

Victor Giosan

Vlad Voiculescu

Cei 10 membri ai Biroului Național sunt:

Președinte – Dacian Cioloș

Strategie politică și relații internaționale – Dragoș Tudorache

Antreprenoriat – Florin Sabou

Rural – George Cățean

Justiție – Andrei Lupu

Integrare și inovare – Oana Bogdan

Organizare și cultură organizațională – Elena Călin

Dezvoltare teritorială – Irina Alexe

Strategie de comunicare și relații interne – Dan Ionescu

Trezorier – Dragoș Neacșu

Șef campanie EP – Vlad Voiculescu

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a susținut un discurs în încheierea Convenției Naționale a partidului, în care a reiterat apelul la implicare și la conștientizare, precum și la asumarea responsabilității schimbării până la capăt.

„Ce ar fi ca, în starea asta de normalitate, să facem pasul complet și să nu mai dăm înapoi? Pentru că nu e suficient să facem pasul, e important ca alții care sunt lângă noi să simtă că nu mai dăm înapoi și că mergem înainte, uitându-ne în jurul nostru.

Acceptăm critici și faptul că o să greșim, pentru că nu avem cum să învățăm altfel. Acceptăm faptul că pornim pe un drum pe care nu avem nevoie de alții să ne dea indicații prețioase cum să ne trăim viața. În această stare de spirit v-aș ruga să plecăm de aici astăzi.

Ce ar fi ca, începând de astăzi, să ne trăim normalitatea și să spunem că, așa cum suntem muncitori, ingineri, tehnicieni, medici, suntem oameni care își asumă o responsabilitate în societate și să nu mai acceptăm să dăm explicații pentru niște alegeri pe care le-am făcut și care ni se par firești.
Onestitatea și echilibrul în ceea ce facem sunt convins că o sa ne ducă la victorie. Noi vom face parte din guvernul majoritar din 2020, pentru că vom câștiga alegerile”, a spus, în încheiere Dacian Cioloș.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.