COMUNICAT PSD: De ce e important ca seful statului sa fie roman?

Pentru prima data in istoria democratiei post-decembriste, Romania are in fata o alegere istorica: presedintele roman sau presedintele de o alta nationalitate.

Daca pentru turul I sunt anuntati nu mai putin de 14 candidati, turul II se prefigureaza a fi o lupta intre premierul Victor Ponta si Klaus Iohannis, candidatul minoritatii germane in Romania.

Ce implicatii ar avea alegerea unui presedinte de alta nationalitate decat cea romana? De ce e important ca seful statului sa fie roman? Alegatorii trebuie sa gaseasca raspunsul la aceste intrebari pana pe 16 noiembrie.

Accesul la informatii clasificate de siguranta nationala

Presedintele Romaniei are acces nelimitat la toate informatiile clasificate privind siguranta nationala a statului roman. Prin urmare, un minoritar care a ar ajunge in aceasta functie ar avea acces direct la toate actiunile intreprinse de serviciile de informatii si de alte institutii de aparare pentru prevenirea unor actiuni de segregare sau autonomie realizate de exponentii unor minoritati nationale.

Conducerea Consiliului National de Aparare a Țarii si a Armatei Romane

Potrivit art. 92, alineatul 1 din Constitutie, Presedintele Romaniei conduce Consiliul Suprem de Aparare a Țarii. In acest for se iau cele mai importante decizii strategice privind siguranta nationala, inclusiv impotriva unor actiuni subersive din partea unor extremisti apartinand unor etnii minoritare.

Reviziuirea Constitutiei si unitatea statului roman

Romania se afla in plin proces de revizuire a Constitutiei. Un subiect sensibil, deschis de unele minoritati este legat de articolul 1 care prevede ca ” Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”. Exista un mare semn de intrebare in ce masura un Presedinte din partea unei minoritati etnice va mai garanta mentinerea acestui articol esential pentru unitatea statului roman!

Statutul minoritatilor si problema autonomiei

Este natural ca un presedinte din partea unei minoritati nationale sa fie mai apropiat de minoritati in spirit, gandire si aspiratii. Iar una dintre aspiratiile cele mai importante ale minoritatilor este cea a autonomiei teritoriale. Pana in prezent, indiferent de pozitiile exprimate de reprezentantii minoritatilor din diversele functii publice, a existat mereu o instanta superioara care garanta caracterul unitar al statului: presedintele Romaniei. Cine va mai oferi aceasta garantie daca presedintele statului nu va fi roman?

Schimbarea politicii externe regionale a Romaniei

Inevitabil, un minoritar manifesta afinitati naturale fata de statul sau de origine. In cazul de fata, cei doi candidati minoritari, daca ar ajunge in fruntea statului ar putea inclina politica externa a Romaniei catre linia urmata de Germania sau Ungaria. Ambele state au avut o politica mai favorabila fata de Rusia, din cauza dependentei de resursele naturale. O reorientare a Romaniei catre Rusia ar putea afecta sensibil relatiile cu partenerii traditionali.

Va accepta o majoritate de 90% sa fie condusa de un minoritar?

Romania a avut mereu o politica pro-minoritati, acordand drepturi si libertati extinse pentru toate grupurile etnice de pe teritoriul sau. Insa, 90% din populatia tarii noastre este reprezentata de romani. Ar putea aceasta majoritate uriasa, dupa toate drepturile acordate minoritatilor, sa cedeze si cea mai inalta functie din stat?
(Acest material reprezinta punctul de vedere al PSD Botosani)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.