Marti, deputatul liberal Verginel Gireada, pe Colegiul Flamanzi, a facut o interpelare in plenul sedintei Camerei Deputatilor, in care confirma ca este este necesara fiscalizarea agriculturii, doar ca totul sa se faca peste o limita favorabila pentru micii producatori agricoli.
Modificarea Codului Fiscal pentru a stopa evaziunea fiscala din domeniul agricol, loveste insa in micii producatori, este de parere Verginel Gireada, deputat PNL in Colegiul Flamanzi.
Totodata, el precizeaza impozitele propuse trebuie sa tina seama de evolutia politicilor agricole din Uniunea Europeana. Cereale, legume si fructe mai scumpe comercializate pe piata interna inseamna implicit importuri ieftine din Turcia si alte tari non-UE. In ceea ce priveste preturile produselor animaliere, in noul context, nu va mai exista nicio piedica in calea maririi lor accelerate, dublata de o descurajare a productiei autohtone.
„Cartofii cu gust de lemn sau morcovii frumosi, dar plini de apa si fara fibra, din import, se vor pune pe masa romanilor alaturi de carnea ieftina produsa de marii crescatori de animale din vestul continentului, care, stim foarte bine ca primesc alt nivel de subventie de la UE si o prima substantiala pentru produsele exportate”, a explicat deputatul liberal.
Verginel Gireada a mai spus ca o agricultura performanta nu se cladeste doar pe impozite mai mari, indiferent de suprafete si efective de animale, ci pe o politica inteligenta care sa favorizeze si investitorii astfel incat acestia sa prefere agricultura autohtona pentru activitati aducatoare de beneficii pe termen mediu si lung. In noul context, multi dintre acestia se vor simti descurajati de aceste masuri evident orientate pentru favorizarea marilor cultivatori de cereale si se vor orienta catre alte activitati decat cele agricole. Si nu se va astepta prea mult pentru a se vedea consecintele asupra investitiilor in agricultura.
O alta observatie facuta de parlamentarul PNL este legata de soarta producatorilor agricoli. Acestia vor fi nevoiti sa-si mareasca preturile de livrare sau vor renunta la unele culturi in favoarea celor care sunt impozitate mai putin. Iar primele rezultate vor aparea chiar in primavara acestui an, cu ocazia insamantarilor.
Si crescatorii de animale vor fi nevoiti sa adauge la pretul cu care isi va vinde animalele si cei 10 lei pe cap de animal, o suma deloc neglijabila mai ales ca vor fi nevoiti sa ii plateasca pana pe 25 noiembrie, deci inainte de sarbatorile de iarna, cand isi vand de regula produsele. Banii platiti in plus se vor adauga la pretul final platit de consumator, indiferent de veniturile acestuia, iar consumatorul ori va plati, ori va alege produsele mai ieftine, eventual din import.
„Constatandu-se faptul ca un numar insemnat de persoane fizice produc pentru piata, dar nu sunt fiscalizate, suntem de acord ca asistam la o concurenta neloiala fata de persoanele juridice, pentru fix aceleasi produse livrate pietii. Doar ca se impune aici sa facem o separare clara intre producatorii din fermele de subzistenta si marii producatori agricoli. In consecinta, consideram oportuna o impozitare a crescatorilor de animale doar pentru efective mai mari de 50 de capete, ceea ce reprezinta in opinia noastra o limita decenta peste care se poate discuta intr-adevar de o ferma care produce dincolo de consumul unei familii. Suntem de acord si cu impozitarea culturilor agricole, dar ca, din nou, peste o limita decenta care sa asigure o rotatie a insamantarilor din teren. Si care sa nu descurajeze agricultorii cu traditie care altfel vor fi convinsi sa renunte la anumite culturi doar din considerente financiare, nu si conditionate de cererea din piata interna”, a declarat in final Verginel Gireada.