Deputatul ANDREI DOLINEASCHI: Facilitati fiscale pentru crearea de noi locuri de munca

andrei dolineaschi

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi a depus, luni, 9 septembrie a.c., o interpelare prin care propune  Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa ia in considerare implementarea concentrarilor economice la nivel local, ca solutie pentru infiintarea de noi locuri de munca in special in zonele cu somaj ridicat.

O astfel de masura presupune stabilirea unui set de facilitati fiscale care sa determine operatorii economici dintr-o anumita industrie si furnizorii acestora sa se localizeze intr-o anumita regiune in care exista un deficit ridicat de locuri de munca.

„Concentrarile economice sunt deja foarte raspandite in statele europene. Toata industria auto sau cea chimica din Germania functioneaza pe acest principiu. La fel industria alimentara si cea cosmetica din Franta. Beneficiile sunt multiple. In primul rand, in zona in care se realizeaza o astfel de concentrare economica creste semnificativ numarul locurilor de munca. De asemenea, forta de munca din acea zona se specializeaza in industria respectiva, ceea ce e in beneficiul operatorilor economici. In plus, se reduc costurile de transport intre producatori si furnizori, iar lista de beneficii continua”, a declarat Andrei Dolineaschi.

In abordarea propusa de deputatul social-democrat, industriile sunt cele care preiau initiativa si joaca rolul principal in dinamica regiunii, iar statul cu organismele si institutiile sale intervin doar pentru a sustine si a facilita initiativele private, astfel incat sa se creeze un climat favorabil pentru cresterea firmelor locale si cat mai atractiv pentru firmele din exterior.

„Statul ar urma sa acorde facilitati doar pentru locurile de munca nou infiintate in interiorul acestor concentrari economice. Deci nivelul veniturilor la bugetul de stat nu ar fi afectat in niciun fel. Dimpotriva, vorbim de venituri suplimentare. Insa de aceste facilitati fiscale vor beneficia doar operatorii economici care isi localizeaza afacerea intr-o astfel de concentrare. La randul lor, autoritatile locale ar sprijini operatorii prin reducerea taxelor locale aplicate pe terenuri si cladiri”, a explicat Andrei Dolineaschi.

Spre deosebire de parcurile industriale care se adreseaza oricarui tip de investitie, concentrarile economice presupun o acumulare economica dintr-o anumita industrie, astfel incat operatorii care functioneaza sau sunt furnizori pentru industria respectiva sa fie localizati in acelasi loc. In acest fel, statul poate infiinta unitati de invatamant care sa pregateasca forta de munca pentru industria respectiva, fapt care va creste semnificativ gradul de ocupare.

„Toate aceste elemente sporesc productivitatea si competitivitatea operatorilor economici din concentrarea economica respectiva, ceea ce favorizeaza cresterea economica pe termen mediu si lung. Principala sarcina a statului, prin intermediul administratiei publice locale si centrale, va fi sa stabileasca pachetul de facilitati fiscale si localizarea polilor de crestere la nivel national in care se vor forma concentrarile economice din fiecare industrie”, a mai adaugat deputatul Andrei Dolineaschi.

1 COMENTARIU

  1. Doamnelor si domnilordeputati si senatori de Botosani

    Subsemnatul, TANASA TRAIAN, domiciliat in MUNICIPIUL Botosani, va rog sa interveniti in parlament, la compartimentele corespunzatoare, ca sa mi se raspunda la, la PETITIA „Demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu”, transmisa Parlamentului Romaniei pe data de 02.06.2013. Termenul cuvenit pentru a mi se raspunde la petitie a fost depasit.

    Va multumesc frumos pentru ajutor!

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.