Deputatul CRISTIAN ACHIȚEI: „Reconstrucție, nu doar reparații!” (FOTO)

Inundațiile din ultimele zile au produs pagube importante și multă suferință pentru mii de botoșăneni. Infrastructura din numeroase zone ale județului și-a arătat limitele în fața viiturilor. În mod cert este un moment al solidarității și al reconstrucției, nu doar al reparațiilor, a spus parlamentarul liberal.

Simpla readucere a obiectivelor afectate de apă – fie ele poduri, podețe, drumuri, diguri, amenajări hidrografice, sisteme de evacuare – la forma dinaintea inundațiilor este insuficientă! O abordare corectă a acestui moment din partea autorităților locale, județene și naționale, ca și din partea specialiștilor din comisiile de evaluare a pagubelor, presupune mai mult decât simple reparații.

„Este nevoie de soluții tehnice noi acolo unde vechile structuri s-au dovedit ineficiente sau insuficiente. Pentru că inundații vor mai fi, iar pagubele pe care le vor produce trebuie eliminate sau reduse prin măsuri inteligente, luate din timp”, a spus deputatul Cristian Achiței.

O primă observație de care toți factorii implicați ar trebui să țină seama este aceea că o parte din efectele inundațiilor asupra infrastructurii vor putea fi constatate abia după zile sau chiar săptămâni de la retragerea apelor. Ca exemplu elocvent, în 2010 au fost locuințe care s-au prăbușit la săptămâni bune după episodul inundațiilor și care inițial păreau să nu fi fost atât de grav afectate.

„Constatarea pripită a pagubelor, de către comisii constituite pe picior, împinse politic de la spate să prezinte „urgent” la guvern lista avariilor, este o greșeală. În consecință, ar fi corect ca evaluarea daunelor să fie făcută în două etape: una rapidă, care să le permită primarilor să intervină pentru remedierea problemelor stringente și o a doua care să constate, peste câteva săptămâni, efectele deocamdată ascunse ale infiltrațiilor de apă în elementele de infrastructură”, a mai spus Cristian Achiței.

Ca exemplu de măsură de urgență, primarii din localitățile afectate trebuie sprijiniți financiar din fondul de rezervă al Consiliului Județean cu sume care să le permită măcar achiziționarea combustibilului necesar intervenției în teren cu propriile utilaje.

„După calamitățile similare din 2010, guvernul de atunci a obținut fonduri speciale suplimentare din partea Uniunii Europene. Mai mult decât atât, s-a reușit la acea dată și crearea unei noi axe de finanțare, 322d, puse la dispoziția unităților administrativ-teritoriale afectate de inundații, pentru refacerea și modernizarea infrastructurii cu rol de prevenire și protejare. Printre investițiile realizate atunci în județul Botoșani prin acest instrument amintesc de refacerea și modernizarea drumurilor din comunele Coțușca, Păltiniș, Hudești, Ungureni, Brăești, Văculești, Dersca, Lozna, Suharău, Leorda”, a explicat deputatul Cristian Achiței.

Modelul 2010 trebuie repetat și acum, în acest an 2018, este de părere parlamentarul liberal. Nu este suficient doar să repari podul, podețul sau digul care a fost avariat în aceste zile, dacă nu îl și recalibrezi la parametrii tehnici corespunzători pentru a face față viitoarelor viituri, fără problemele de acum.

„Ca inginer de drumuri și poduri, am constatat personal în aceste zile că se impun soluții tehnice noi, elaborate cu grijă de specialiști, în mai multe puncte de pe harta județului. Sunt podețe care trebuie redimensionate în mai multe comune, un exemplu fiind cel al podețului tubular din Roșiori, pe DJ 296A, la km 5+300 (la Ghițun). Odată reconstruite, acestea trebuie să poată asigura preluarea și evacuarea apelor mai ales în zonele locuite, din intravilanul localităților, pentru a proteja casele și gospodăriile oamenilor.

Sunt, de asemenea, drumuri județene care necesită investiții pentru amenajarea de șanțuri corespunzătoare debitelor de apă pe care trebuie să le evacueze eficient, astfel încât structura drumului propriu-zis să nu fie afectată prin infiltrații. Foarte multe dintre acestea sunt cuprinse în proiectul drumului strategic, a cărui implementare este întârziată nepermis de mult de actuala conducere PSD a Consiliului Județean”, a spus Cristian Achiței.

Este necesară o revizie a tuturor podurilor din zonele de risc, care să cuprindă evaluarea stării lor, expertizarea și finanțarea prin CNI a tuturor lucrărilor ce se impun, așa cum s-a reușit în 2010. Grija reală pentru diminuarea riscurilor în cazul unor noi inundații ar trebui să ducă chiar la instituirea unei etape a PNDL dedicate exclusiv finanțării invetițiilor pentru podețe, poduri, rigole, amenajări de torenți în intravilan sau realizarea de șanțuri de gardă în extravilanul localităților, pentru preluarea apelor de pe versanți.

„Remedierea pagubelor produse de inundațiile din ultimele zile ale lunii iunie va costa oricum bani, foarte mulți bani: din bugetele locale, de la județ, de la guvern sau din fonduri europene. Îndemnul meu către toți factorii implicați este de a folosi cu eficiență maximă acești bani. Haideți să facem lucruri bune, investiții serioase și bine documentate tehnic cu aceste fonduri, altfel spus să construim! Nu avem nevoie de cârpeli făcute în pripă, de mântuială, care să condamne alte sute sau mii de botoșăneni la suferințe atunci când, inevitabil, un alt val de ploi se va abate asupra județului!”, a încheiat deputatul PNL, Cristian Achiței.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.