Home Politica Deputatul CRISTIAN ROMAN cere urgentarea aplicarii Legii Arhivelor Nationale

Deputatul CRISTIAN ROMAN cere urgentarea aplicarii Legii Arhivelor Nationale

cristian roman

Deputatul Cristian Constantin Roman, de la Forta Civica, i-a cerut in Parlament ministrului de interne sa grabeasca procedura de aprobare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii Arhivelor Nationale.

Parlamentarul botosanean i-a atras atentia ministrului Radu Stroe asupra faptului ca termenele legale pentru adoptarea respectivelor norme au fost deja depasite. Asta in conditiile in care aplicarea legii arhivelor, in forma nou adoptata, e asteptata de peste 20.000 de oameni doar in judetul Botosani.

Acestia au fost angajati ai unitatilor economice de stat, acum lichidate, si au nevoie de adeverinte, eliberate pe baza consultarii arhivelor, pentru a dovedi ca au lucrat la grupele speciale de munca, astfel putand beneficia de drepturile integrale de pensie.

IATA textul integral al interpelarii:

„Domnule ministru,

Adoptarea noii Legi a Arhivelor Nationale este una larg interes public pentru ca astfel se creeaza cadrul juridic pentru administrarea, in regim de operatori privati, a arhivelor unitatilor economice de stat, acum lichidate, de unde fostii angajati se lupta de ani buni sa obtina adeverinte care sa le ateste faptul ca au lucrat in grupele speciale de munca. Adeverintele le sunt necesare pentru recalcularea pensiilor. Numai la nivelul judetului Botosani, ai carui locuitori cu onoare ii reprezint in Parlament, este vorba de peste 20 de mii de persoane care ar trebui sa primeasca astfel de adeverinte.

Multiplicand aceasta cifra la nivel national si tinand cont si de marele platforme industriale ale tarii de dinainte de 1989, ajungem la o cifra de interes de peste un milion de romani.

Legea s-a nascut greu, forma adoptata in 2012 fiind contestata la Curtea Constitutionala chiar de catre parlamentarii USL. Actiunea colegilor dumneavoastra de coalitie o consider una plina de cinism, pentru ca interesul politic a primat celui al oamenilor de care va aminteam aterior. Si va marturisesc faptul ca, in calitate de prefect, am cunoscut cazuri de-a dreptul dramatice, de pensionari bolnavi in faze terminale, care implorau sa li se faca dreptate, sa apuce sa-si dobandeasca drepturile legitime cat mai sunt inca in viata.

Vorbesc in cunostinta de cauza despre acest subiect, pentru ca, in perioada cat am fost secretar general adjunct in Ministerul Internelor si Reformei  Administrative, am coordonat personal comisia care a lucrat la un memorandum ce a fost inaintat Guvernului si care a stat la baza elaborarii noii legi a arhivelor nationale.

Am salutat totusi adoptarea in forma finala a legii arhivelor nationale, chiar cu un an de intarziere, pentru ca acelor oameni de care va vorbeam, cei care au construit de fapt Romania moderna, le-a revenit speranta. Aceea ca in sfarsit li se va face dreptate.

Nu mai trebuie decat, domnule ministru, sa aprobati normele metodologice de aplicare a legii si apoi sa fie autorizati acei operatori privati la care se face referire in lege. Am vazut ca normele sunt publicate pe site-ul MAI, fiind supuse procedurii de dezbatere publica. Cu toate acestea, nu pot sa nu sesizez ca termenele legale de adoptare a lor au fost deja depasite, fapt care este imputabil ministerului pe care cu onoare il conduceti.

Prin prezenta interpelare doresc sa va atrag atentia asupra importantei acestei legi, din prisma impactului sau public, si a va determina sa aprobati cu celeritate normele metodologice de aplicare a ei.

Imi exprim speranta ca argumentele mele au fost suficiente pentru a va apleca cu mai mult interes asupra subiectului prezentat si ca veti actiona in consecinta”.

Exit mobile version