DEPUTATUL CRISTIAN ROMAN: Un asigurat din Bucuresti beneficiaza de un fond de 11 ori mai mare pentru investigatii de laborator decat cel din regiunea NORD-EST

cristian roman - deputat PFC

Deputatul din partea Partidului Forta Civica, Cristian Constantin Roman, a facut o interpelare ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care i-a adus in atentie o serie de probleme cu care se confrunta in acest moment sistemul sanitar din judetul Botosani si nu numai.

Prima problema semnalata este aceea ca, incepand cu data de 1 martie 2013, institutiile furnizoare de servicii medicale sunt in afara contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, serviciile prestate dupa data respectiva nu pot fi decontate. In acelasi timp, furnizorii privati nu au cunostinta de valoarea bugetului alocat pentru luna martie si, din acest motiv, nu pot efectua servicii medicale si nici programari pentru perioada imediat urmatoare.
Totodata, parlamentarul botosanean i-a cerut ministrului sanatatii sa faca publice criteriile pe baza carora vor fi distribuite fondurile pentru asistenta medicala ambulatorie, avand in vedere ca, in anii precedenti, judetul Botosani a beneficiat de sume mult mai mici fata de alte judete, un asigurat din Bucuresti beneficiind de un fond de 11 ori mai mare pentru investigatii de laborator decat un asigurat din regiunea NORD-EST.
„De ce nu exista o alocare dupa criterii transparente si corect fundamentate astfel incat, valoarea medie a bugetului/asigurat  pentru investigatii paraclinice sa fie comparabila la nivel national? In acest moment un asigurat din Bucuresti  beneficiaza de un fond de 11 ori mai mare pentru investigatii de laborator decat un asigurat din regiunea NORD-EST. Principiul Solidaritatii  este valabil doar in declaratii!”, a declarat deputatul Cristian Roman.
In acest context, sunt laboratoare din Bucuresti care abia reusesc sa-si consume fondurile, in conditiile in care la Botosani toate laboratoarele lucreaza cu programari pentru una, sau chiar doua luni.
Cristian Constantin Roman a cerut precizari si in legatura cu anuntatele desfiintari ale Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si a Directiei de Sanatate Publica, facand referire in mod special la soarta angajatilor celor doua institutii.
„In ultimele doua saptamani, in presa botosaneana au aparut declaratii ale presedintelui CJ, Florin Turcanu, si ale deputatului Mihai Balta, cu privire la faptul ca CJAS si DSP vor fi desfiintate incepand cu data de 1 aprilie 2013, iar salariatii, in marea lor majoritate, vor trece in somaj. Pe de alta parte, presedintele director general al CJAS Botosani, afirma ca acest lucru nu se va intampla foarte curand si ca de fapt se lucreaza la mai multe variante cu privire la organizarea teritoriala a celor doua institutii. Dorim sa aflam care este realitatea cu privire la viitorul celor doua institutii, precum si care va fi soarta salariatilor?”, a intrebat, in incheiere, deputatul Roman.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.