DEPUTATUL PSD TAMARA CIOFU solicita infiintarea de unitati medico-sociale in mediul rural

tamara ciofu - deputat psd

Deputatul PSD, Tamara Ciofu a depus luni, 25 februarie a.c., la Camera Deputatilor o interpelare prin care cere Ministerului Sanatatii ca in urmatorul exercitiu bugetar din anul 2014, sa ia in calcul extinderea retelei de unitati de asistenta medico-sociala in mediul rural, in special in localitatile cu un numar mare de persoane in varsta care au nevoie de sprijin pentru asigurarea ingrijirii personale si a tratamentului medical.

Din estimarile facute prin analiza structurii populatiei si a localizarii celor mai multe cazuri de bolnavi cronici cu varsta inaintata, la nivelul judetului Botosani ar mai trebui constituite cel putin inca 7 unitati de asistenta medico-sociala, care sa totalizeze minim 340 de paturi.
„In lipsa unor unitati medicale aflate in proximitatea acestor localitati, precum si a personalului medical care sa le asigure ingrijirea medicala necesara, in cazul persoanelor in varsta din mediul rural se incalca dreptul constitutional la ocrotirea sanatatii, prevazut la art. 34 din Constitutia Romaniei, care precizeaza ca «statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si sanatatii publice»”, scrie deputatul PSD Tamara Ciofu in interpelare.
In ce priveste sursele de finantare, parlamentarul social-democrat a aratat ca a purtat discutii cu autoritatile locale din mai multe localitati cu populatie imbatranita din judetul Botosani si a constatat ca exista disponibilitatea din partea acestora de a suporta cheltuielile privind amenajarea locatiilor pentru astfel de unitati, precum si plata intretinerii si utilitatilor. In plus, necesarul de hrana si medicamente ar putea fi asigurat din pensia persoanelor care vor fi ingrijite in aceste unitati, urmand ca eventualele diferente sa fie acoperite tot de catre consiliul local. Prin urmare, in sarcina Ministerului Sanatatii ar fi doar plata personalului medical, care la nivel national ar totaliza circa 50 de milioane de lei pe an.
„O parte consistenta din aceasta suma ar fi economisita la nivelul Ministerului Muncii, in echivalent cu sumele alocate in prezent insotitorilor persoanelor care ar urma sa fie preluate de aceste unitati de asistenta medico-sociala”, a mai precizat deputatul PSD Tamara Ciofu in interpelare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.