DEPUTATUL TAMARA CIOFU vrea o lege a bonelor

tamara ciofu - deputat psd

Parlamentarul PSD doreste sa fie adoptata o reglementare legislativa in domeniul ingrijirii copiilor la domiciliu pe timpul zilei.

Deputatul PSD Tamara Ciofu a sustinut, in Parlament, o declaratie politica prin care a solicitat tuturor parlamentarilor sa sustina propunerea legislativa pe care intentioneaza sa o initieze pentru reglementarea regimului bonelor si al ingrijirii copiilor la domiciliu. Deputatul PSD atrage atentia ca din cauza lipsei acute de locuri in cresele si gradinitele din sistemul de stat, multe familii sunt obligate sa participe la un fel de „loterie a bonelor”, angajate la negru si fara a prezenta garantia unei pregatiri corespunzatoare pentru a prelua in ingrijire un copil.

„Este o loterie la care se joaca insasi viata copiilor nostri. Nu doresc sa acuz bonele care sunt dedicate copiilor pe care ii au in ingrijire si care isi fac datoria cu multa sensibilitate. Insa nu toti parintii au norocul de a angaja astfel de persoane. Vedem deseori la stiri, bone care ii agreseaza pe copii sau care recurg la metode traumatizante pentru cei pe care ii au in ingrijire”, a declarat Tamara Ciofu.

Ca si medic pediatru, deputatul social-democrat considera ca trebuie sa existe un sistem public de acreditare a cursurilor de formare profesionala pentru persoanele care intentioneaza sa lucreze ca bone sau babysitter.

Totodata, Tamara Ciofu considera ca pentru familiile cu venituri mici statul trebuie sa asigure protectia copiilor ramasi nesupravegheati ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat la munca in afara tarii. In acest sens, a dat ca exemplu judetul Botosani, unde „sunt peste 2.500 de copii botosaneni ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. La nivel national avem 84.312 de copii ai caror parinti sunt in aceasta situatie, iar un sfert dintre acestia, respectiv 22.496, au fost lasati in ingrijire la rude pana la gradul al IV-lea”.

Deputatul PSD a mai aratat ca „statul roman are obligatia constitutionala sa asigure un regim special de protectie si asistenta pentru copii, asa cum e prevazut la art. 49, alineatul (1) din Constitutia Romaniei”. Totodata, Tamara Ciofu a amintit parlamentarilor ca Romania a ratificat Conventia cu privire la drepturile copilului, prin care s-a angajat „sa ia toate masurile corespunzatoare pentru a asigura serviciile de ingrijire pentru copiii ai caror parinti se afla in campul muncii”.

In incheiere, parlamentarul PSD a mai aratat ca desi in prezent activitatea unei bone este adesea considerata o experienta privata care afecteaza doar familia, copilul si bona, in realitate aceasta experienta afecteaza comunitatea si societatea romaneasca in ansamblul ei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.