DOAR O VORBA: Alianta DA, offsaid la Vasile Blaga

Prin semnarea protocolului dintre Partidul Forta Civica si PNTCD a renascut Alianta DA, Alianta Dreptate si Adevar. Aceasta miscare pentru unii a fost o surpriza, iar pentru altii o lovitura sub centura.

Sambata trecuta, presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu si cel al PNTCD, Aurelain Pavelescu au semnat un protocol de infiintare a Aliantei Dreptate si Adevar. O alianta, care, asa cum spunea MRU, „nu este brand epuizat”. Nu este, insa nu se stie daca va mai avea succesul din 2004. Chiar daca delegatiile celor doua partide au primit cu mult optimism realizarea acestei aliante, in celelalte tabere „de dreapta” reactiile au fost diverse.

Primul care a reactionat vehement a fost presedintele PDL, Vasile Blaga, care i-a si acuzat pe cei doi lideri politici de plagiat. De fapt, aceasta reactie a lui Blaga este si fireasca fiindca pentru el reprezinta o noua lovitura sub centura data de cei din preajma lui Traian Basescu.

In motiunea sa pentru castigarea functiei de presedinte al Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga a anuntat ca vrea sa faca „curatenie” in partid, adica toti primarii democrat-liberali care au pozat alaturi de candidati USL, in loc sa lupte pentru cel din Alianta Romania Dreapta, vor fi exclusi. Actiunea lui nu stiu daca este buna pentru partid, fiindca, de bine, de rau, acesti primari ii pot aduce voturi in anul 2016. Apoi, Blaga are in vedere o apropiere de PNL, in spiritul Aliantei DA din 2004. Si aceasta optiune este impartasita si de liberali, mai ales ca ei o gandesc ca pe o absorbtie a PDL in PNL.

Monica Macovei a si precizat ca nu vede cu ochi buni renasterea Aliantei DA, asa cum ar vrea sa faca echipa lui Blaga. „Daca prin plecarea lui Frunzaverde si echipa lui la PNL, a lui Stanisoara cu echipa lui in acelasi partid se vrea reneasterea Aliantei DA, eu cred ca se face o mare greseala. Adica ce facem? Plecam pe rand la PNL ca sa refacem Alianta DA? Nu mi se pare o idee buna pentru PDL. Asa vom fi  cu totii absorbiti, iar PDL va disparea de pe esichierul politic”, a explicat Monica Macovei la intalnirea cu membrii PDL din Botosani. In schimb, despre renasterea Aliantei DA de catre PFC si PNTCD, europarlamentarul democrat-lieral nu a spus nimic.

O atitudine surprinzatoare a avut-o sambata trecuta, la Botosani, Elena Udrea. Prin motiunea sa, „Noul PDL, O noua Romanie”, Udrea vrea sa intareasca partidul prin fuziunea democrat-liberalilor cu celelalte partide din aceeasi tabara. Numai ca liderii partidelor de dreapta nu vor asa ceva, dorinta lor fiind doar o alianta politica care sa faca o opozitie puternica Partidului Social Democrat. De aceea, intrebata ce parere are despre renasterea Aliantei DA, Elena Udrea a fost surprinsa si a declarat ca „nu mi se pare inspirata aceasta idee de a folosi acest brand de succes, pentru ca a fost un brand al PD si PNL”. Aceasta si-a exprimat chiar ingrijorarea ca prin realizarea unui alt proiect de dreapta nu este bine pentru PDL. „O spun de fiecare data. Cea mai buna varianta este ca toate partidele de centru-dreapta trebui sa intre in PDL. Dar asta dupa ce in partid se vor regla problemele interne”, a incheiat Elena Udrea.

Interesanta va fi relatia dintre noua Alianta DA si Partidul Democrat Liberal, pentru ca presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va pleca din politica. Dar nu vrea sa revina in PDL. Vrea sa realizeze o constructie politica de dreapta. Oare nu asta este constructia pe care si-o dorea Basescu? Poate ca da. Insa unii politicieni de dreapta spun ca Alianta DA a fost refacuta prea repede, prea pripit. Totusi, surse din interiorul Partidului Forta Civica spun ca aceasta graba a fost pentru a i-o lua inainte lui Vasile Blaga. Si astfel presedintele PDL a fost prins in offsaid.

Si e prima lovitura pe care o va primi Vasile Blaga. A doua lovitura va fi pe 23 martie, cand va fi ales un nou presedinte la PDL. Si din cate se pare, sansele cele mai mari le are Elena Udrea. (Adrian Dimitriu)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.