In perioada 2000-2004, premierul de atunci, Adrian Nastase il numea pe Victor Ponta „micul Titulescu”. Nastase motivase atunci aceasta sintagma prin modul cum vorbea „speranta PSD”, cum stia sa negocieze si chiar fizic exista o mica asemanare. Dar timpul a trecut, „micul Titulescu” a devenit presedinte al unui puternic partid de stanga, Partidul Social Democrat.
Si, sprijinit si de Partidul National Liberal, folosindu-se de gaselnita USL (Uniunea Social Liberala), a reusit performanta de a deveni premier.
In acest moment insa, nimic din „micul Titulescu” nu au mai putut vedea romanii in noul sef al Guvernului. „Micul Titulescu” a devenit rapid „micul dictator”. Unii vor spune ca e bine sa fie cineva care sa conduca cu „mana de fier”. Dar… am mai avut conducatori „populari” care au considerat ca doar impunandu-si ideile, fara a tine cont de ceilalti, vor aduce traiul bun si bunastarea in Romania. Au trecut anii si nu mai vroiau sa plece de la conducere.
Primele masuri ale lui Victor Ponta au fost sa modifice legea electorala, care va avantaja foarte mult PSD in alegerile din toamna. in plus, vrea ca alegerile sa fie organizate mai devreme, ca sa nu mai fie constrans de promisiunile electorale si sa nu le mai dea oamenilor ragaz sa se lamureasca ce-i cu adevarata fata a actualului premier. Si toate acestea cu ajutorul PNL, partid care, dupa alegerile parlamentare, va fi „mazilit” de PSD. Ca doar „dinozaurii” social-democrati nu vor accepta sa aiba in coaste sula liberala.
Deja premierul a anuntat ca va modifica Legea invatamantului si Codul muncii. Se va reveni astfel la examenul de bacalaureat cu bani, ca sa treaca toti absolventii de testul de maturitate, fara prea mare efort. Ca idee, e mai bine ca in tara sa fie multi cu diploma dar fara prea multe cunostinte. Prostirea electoratului este un capital imens pentru un partid dictatorial. Cei „saraci cu duhul” sunt mai usor de condus.
Apoi, se va dori revenirea la un stat asistat social, fiindca atunci iti asiguri voturile la fiecare patru ani. De unde bani pentru asistare sociala? De la cei care muncesc, bineinteles.
Tot cu „mana forte”, premierul Ponta a luat banii de la primarii, bani care erau acordati pentru co-finantarea unor proiecte europene si pentru plata unor arierate. El motivase atunci ca acesti bani mai bine merg la plata pensiilor si a salariilor. Gandire „social-liberala”. Dar Curtea Constitutionala „i-a dat peste mana” si i-a spus premierului Romaniei ca luarea acestor bani de la primarii este neconstitutionala. Nu degeaba, una din „masurile democratice” ale premierului Ponta este de a modifica regulamentul de functionare al Curtii Constitutionale. „Prietenii stiu de ce”.
Toate aceste actiuni ale premierului Ponta au loc pe fondul unei nemultumiri generale fata de conditiile de trai din tara. Iar aceasta stare ii da curaj lui Victor Ponta sa ia masuri nedemocratice. Chiar zilele trecute, Ponta reprosa reprezentantilor mass-media, pe care in perioada opozitiei ii considera prieteni, ca exagereaza cu titlurile legate de evolutia leului in raport cu euro si le recomanda sa gandeasca mult mai pozitiv. Cum sa gandesti pozitiv, cand primele actiuni ale noului Guvern s-au repezit asupra buzunarelor romanilor. Lovirea leului ne va ustura pe noi la buzunare, prin cresterea preturilor la servicii, utilitati si marfuri, prin rate mai mari la credite. Cele 8 procente promise bugetarilor in plus la leafa sunt un bonus care nu va acoperi pierderile generate de prabusirea monedei nationale. Si oricat de autoritar poti fi, ca premier, nu poti sa-l convingi pe om ca negrul e alb. (Adrian Dimitriu)