DOAR O VORBA: Portariuc ante Portas

Este o expresie latina veche care spune Hannibal ante portas, adica Hannibal se afla la porti, si exprima teama, groaza, pericol. Aceasta expresie o foloseau foarte des parintii romani pentru a-si cuminti copiii neastamparati. La modul general, expresia este folosita in sensul ca pericolul este foarte aproape.

Ce legatura are aceasta expresie cu primarul municipiului Botosani Ovidiu Portariuc? Pai, de fiecare data, cand ceva nu functioneaza la o societate subordonata Consiliului Local, imediat acesta vine la „portile” acesteia. Motivul? Ca sa vada ce nu merge si sa ia masurile de rigoare. Insa, in mare parte, „masurile de rigoare” se reuc la inlocuirea directorului cu un altul si atat. Dar problema de fond ramane.
Asa se intampla acum si la Urban Serv. Luni, cand a anuntat primarul Portariuc ca va veni la societatea de salubrizare, are loc o verificare a societatii legat de activitatea de deszapezire din oras si, apoi, demiterea directorului general. Si gata. Problema este rezolvata. In schimb, botosanenii raman cu gheata si zapada pe trotuar. Adica, exact problema de fond nu este rezolvata.
In cazul, societatii Urban Serv, primarul Portariuc ar face o mare greseala, fiindca directorul Liviu Toma chiar stie ce are de facut. Personal, il cunosc, si stiu ca pentru el responsabilitatea este la ordinea zilei. Insa timpul scurt de cand a ajuns in aceasta functie, dar si lipsa dotarilor a facut ca activitatea de deszapezire din oras sa nemultumeasca pe multi botosaneni. La acestea se adauga si lipsa de spirit civic. Orice cetatean, acolo unde sta, TREBUIE sa-si faca curatenie in propria curte. Dar la noi, la romani, in general, nu exista aceasta atitudine. La noi, asteptam sa vine altcineva care sa ne faca treaba. Am vazut zilele trecute, cum gheata acoperea chiar scari de bloc si din acest motiv se intra foarte greu in acea scara. Dar nimeni nu misca un deget pentru a indeparta gheata. Locatarii din acea scara asteptau, probabil, sa vina lucratorii de la Urban Serv pentru a da gheata jos.
In timpul mandatului primarului Catalin Flutur, agentii economici erau imediat amendati daca nu curatau trotuarul din fata spatiului unde isi desfasurau activitatea. Acum, abia dupa sarbatori a iesit, timid, politia locala si „a tras de urechi” cativa agenti econimici. Dar atat timp cat Primaria Botosani nu pune la treaba atat agentii economici, cat si asociatiile de proprietari sa-si faca curat la ei in ograda, problema nu se va rezolva.
De exemplu, in fata sediului Primariei Botosani nu s-a deszapezit cu simt de raspundere decat dupa ce primarul Portariuc a dat cu fundul de zapada, in sensul adevarat si nu cel figurat. Pe scarile Institutiei Prefectului si ale Consiliului Judetean s-a intervenit cu simt de raspundere imediat cand s-a vazut ca nimeni nu-si mai putea tine echilibru pe gheata. Va dau si un exemplu de agent economic, supermarket Pita, unde trotuarul s-a curatat gospodareste, pentru ca persoanele care treceau pe acolo sa nu-si rupa mainile sau picioarele. Deci se poate. Adica exista si oameni care au si responsabilitate civica.
Asa ca pe final, sper ca sosirea primarului Ovidiu Portariuc la „portile” societatii Urban Serv sa fie una eficienta. Nu una de imagine pentru primar, „ca sa dea bine la public”. Doar schimbarea lui Liviu Toma din functia de manager nu este o rezolvare. „Buba” este in alta parte. (Adrian Dimitriu)

1 COMENTARIU

  1. simt civic frumos spus si frumos suna dar asta se face dintr-un voluntariat ce la noi nu exista din simplu motiv ca la asociatii se platesc persoane ce nu-si fac datoria ….spre ex. la asociatia 52 femeia de serviciu nu da pa scara blocurilor (vara o data la 2 sapt iar iarna din ziua cind da zapada sau inghetul,pina in primavara ,de pasti !) dar pe tabelul de plata este ,,constiincios trecuta” fara crize de civism din partea pres. de asociatie…….va pot demonstra ca locatarii au platit chiar si lift mai multe luni fara a fi obiectii cind blocul are numai 4 etaje ……cind v-a exista din partea celor ce ne conduc un exemplu (macar lunar) de cinism nu voi ezita sa fiu urmatoarea !!!! :-*

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.