DOAR O VORBA: Purtam stigmatul marilor nimicuri

Acest memorabil vers, ce pare a acoperi intreaga noastra exprimare ca popor din ancestralitate si pana in prezent, cea vazuta si cea nevazuta, ii apartine marelui poet Stefan Augustin Doinas.

Neantul ne-a fost leagan, neantul ne va legana in continuare. Despre acest… scranciob mioritic ne-a vorbit in termeni filozofici si Lucian Blaga, numai ca marele poet a incercat sa dea o interpretare optimista privind alternanta geografica deal-vale considerand-o drept matricea spirituala a poporului roman. Eu cred ca spatiul mioritic ondulator nu ne-a tinut decat intr-o continua motaiala, foarte rar am facut ochi atragandu-le atentia celor din jur asupra prezentei noastre pe aceste binecuvantate meleaguri. Si la ce folos? Tot ultimii am ramas in Europa chiar daca au existat si momente de luciditate si de trezire deplina, precum perioada junimista sau anii interbelici cand am fost capabil sa recuperam cateva secole de adormire nationala.

Primii de compatimit ar fi conducatorii nostri, ei sunt cei care s-au ostenit din greu pentru conservarea lehamitei si lenei nationale, ca sa nu fim biciuiti de cuceritori au platit biruri sute de ani lasandu-ne lihniti de foame dar fuduli si nationalisti. Si bietii alesi de astazi fac corvoada zi si noapte la pupitrul scranciobului mioritic numai sa nu ne trezeasca la realitate, care ca nu cumva sa prindem tupeu si sa le aratam europenilor de ce suntem in stare. In concluzie, acest dolce far niente national face bine atat celor din frunte cat si celor mici. Ne-am mistificat istoria cu-n sadism greu de explicat, de dragul unei bicisnice aure de popor ales, ne-am inventat tot felul radacini, ba ca suntem pui de daci, ba feciori viteji de-ai lui Traian. E timpul sa ne piara entuziasmul de popor neinfricat si sa incercam sa talmacim cu rabdare toate straturile istoriei noastre pentru ca apoi sa putem calca spre viitorime mai apasat si in deplina luciditate.

Luna aprilie a fost luna sondajelor si statisticilor, zeci de agentii europene anunta tot felul de clasamente privind starea statelor Uniunii Europene. Citindu-le te ia cu frisoane. Suntem pe primele locuri in multe domenii: la coruptie, mortalitate infantila, criminalitate, accidente rutiere. Dar uite, din 2013 si la numarul de zile libere oferite de guvern intr-un an calendaristic. De asemenea, suntem pe podium si la numarul de ore pe care le petrecem in fata televizorului. Acest lucru nu-i oare expresia lenei ce ne roade fiinta? Da, fratilor! Pe politicienii nostri nu pare a-i deranja prea mult pozitionarea noastra in fruntea acestor ierarhii negative, ei continua sa joace tontoroiul in Parlament si sa ne fredoneze cantece de leagan prin care sa ne adoarma profund pentru a fura si ultimul creitar din punga statului. Nu peste tot suntem primii in astfel de clasamente, suntem si-n coada la unele aspecte. De exemplu, avem PIB-ul cel mai scazut pe cap de locuitor dintre tarile UE, pana si Bulgaria, dupa primul trimestrul al acestui an, ne-a luat-o inainte. De asemenea, cu spalatul stam prost, consumul de sapun este chiar mai mic in Romania decat in unele tari din Africa. Trist, traim vremuri din ce in ce mai murdare! (Lucian Alecsa)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.