DOAR O VORBA: Vouchere de vacanta DOAR PENTRU UNII ANGAJATI din Romania!

Mita electorala sau o noua discriminare intre angajatii statului si cei din privat?

Este intrebarea fireasca pe care si-o pun multi dintre romani, care nu lucreaza in sistemul bugetar si astfel nu prea incap sub umbrela protectoare a legislatiei muncii.

Cand vine vorba de drepturi, bugetarii iar fac un pas inainte. De aceasta data sunt gata sa obtina vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie.

Mai exact, Camera Deputatilor a decis, marti, ca institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa poata acorda angajatilor astfel de vouchere de vacanta, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate.

Voucherele vor fi suportate integral de angajatori si se vor emite numai online. Cu acestea se vor putea achizitiona servicii doar in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agentii nu va putea depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Este laudabil cand o categorie de angajati din societatea romaneasca mai castiga un drept.

Intrebarea nu este de ce castiga un drept o categorie de angajati, ci de ce nu este oferita aceasta facilitate tuturor salariatilor din Romania, ca doar fiecare are nevoie de odihna pentru refacerea fortelor, dupa un an de munca.

Este adevarat ca nimeni nu ii impiedica pe patroni sa le acorde angajatilor din sistemul privat astfel de facilitati. Poate ca unii (foarte putini la numar) o si fac. Dar, cei mai multi, nefiind obligati, rad cand aud de astfel de pretentii.

Cand este vorba de drepturi, legislatia muncii se opreste la usa sectorului privat, pentru a nu deranja prea mult. Asta se intampla cand este vorba de respectarea zilelor libere declarate prin lege, cand se pune problema platii orelor lucrate suplimentar, si chiar cand este vorba de respectarea platii salariului lunar.

Pe de alta parte, este o concesie facuta patronilor in conditiile in care biciul impozitelor loveste greu in sectorul privat. Biciuit este, in final, angajatul din acest sector. Statul pune patronii la biruri grele si-i lasa apoi in pace sa se descurce inchizand ochii la cum isi trateaza acestia angajatii. Ca doar, in conditiile in care somajul este in floare, nivelul suportabilitatii, pentru salariatul din mediul privat, creste vazand cu ochii.

Daca pentru unii romani se vorbeste de dreptul la vouchere de vacanta, pentru altii, cei din sectorul privat, adeseori si concediul de odihna este o pretentie prea mare. Iar Inspectia Muncii se face ca nu vede si aude niciodata nimic. (Aurora Dimitriu)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.