Home Politica După ce a transformat Teatrul „Mihai Eminescu” în ruină, PSD îl atacă...

După ce a transformat Teatrul „Mihai Eminescu” în ruină, PSD îl atacă pe primarul CĂTĂLIN FLUTUR

Teatrul Mihai Eminescu Botosani - asa cum l-a lasat fostul primar Ovidiu Portariuc

Reabilitarea și modernizarea acestei instituții de cultură a devenit subiect de dispută politică pentru social-democrați fiind singurul mijloc de a se disculpa în fața electoratului din Botoșani.

Proiectul de reabilitare și modernizare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani a fost o pălărie prea mare pentru fostul primar Ovidiu Portariuc. Incompetența administrației locale din perioada 2012-2016 dar și slaba pregătire în domeniu a fostului edil social-democrat a dus la transformarea acestei instituții de cultură, simbol al municipiului, într-o ruină.

Plecarea lui Ovidiu Portariuc de la Primăria Botoșani, a fost speranță pentru botoșăneni în ceea ce privește finalizarea lucrărilor la teatru, fiind binecunoscută experiența lui Cătălin Flutur în domeniul proiectelor pe fonduri europene.

Dar, timp de doi ani de zile, social-democrații, majoritari în Consiliul Local, Consiliul Județean și, totodată, formând Guvernul României, au pus permanent piedici pentru ca lucrările la Teatrul „Mihai Eminescu” să fie finalizate. La toate demersurile făcute de primarul Cătălin Flutur, parlamentarii, secretarii de stat și subsecretarii de stat social-democrați, trimiși la București să susțină interesele botoșănenilor, au fost permanent „surzi”.

Apropierea alegerilor europarlamentare și prezidențiale din 2019, i-a trezit pe social-democrați din „adormire” și, deodată, și-au adus aminte de Teatrul „Mihai Eminescu”.

Astfel, la ultima conferință de presă organizată de PSD, viceprimarul Cosmin Andrei a prezentat adresa care ar dovedi că municipalitatea nu a trimis documentația solicitată de CNI.

„Iată, am răspunsul de la CNI, din care vă citesc ultima frază: «Până la această dată, UAT Botoșani nu a depus documentația completă conform minutei încheiată în data 9 mai 2018». Deci nu s-au depus documentele, da? Am spus că vin cu documente, am venit. Dacă s-ar fi depus aceste documente, dacă se depun astăzi, mâine, luni, în al treisprezecelea ceas, putem demara următoarea etapă”, a spus Cosmin Andrei.

În replică, primarul Cătălin Flutur a arătat că au fost făcute repetate demersuri pentru identificarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor la teatru.

Astfel, pe 2 februarie 2016 s-a înaintat la CNI documentația tehnică, iar pe 16 martie 2017 s-a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale includerea obiectivului în PNDL, revenindu-se cu această solicitare și pe 18 mai, însă răspunsul a fost negativ.

Municipalitatea a retransmis, pe 4 decembrie 2017 documentația pentru includerea în bugetul CNI pe 2018 în vederea finanțării.

Pe 17 ianuarie 2018 s-a depus din nou, la CNI, CD-ul cu documentația consolidată, respectiv: restul de executat de pe contractul încheiat în 2014, precum și lucrările noi de consolidare nelicitate. CNI a cerut la jumătatea lunii februarie documentația numai pentru lucrările de consolidare, primăria trimițând cele solicitate în trei zile.

Ca urmare a analizei la nivel de CNI a documentelor trimise succesiv, reprezentanții primăriei și proiectantul au fost pe 9 mai la CNI, unde s-a convenit redepunerea documentelor, ținând cont de proiectul inițial și de soluțiile indicate prin expertiză.

„Din cele expuse rezultă preocuparea constantă pentru deblocarea situației. Situație la care s-a ajuns printr-un concurs de factori ce au dus la pierderea finanțării de 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Incapacitatea administrației locale din perioada 2012-2016 de a rezolva problema constituie și obiectul unui dosar DNA, lucru care dă fiori reci reprezentanților PSD, foști și actuali, responsabili de rezolvarea problemei, care acum, prin omisiune și minciună, vor să scape basma curată”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

La jumătatea lunii februarie, liderii PSD au anunțat cu mare tam-tam că ar fi deblocat lucrările de la Teatrul „Mihai Eminescu”, obiectivul fiind inclus pe lista sinteză a CNI. Dar această „minunată listă de sinteză” nu înseamnă că municipalitatea va primi și banii necesari pentru continuarea lucrărilor. Este doar o listă cu niște lucrări nefinalizate și atât. Nimic mai mult. Asta este „marea realizare” a șefilor de la PSD Botoșani privind reabilitarea acestei instituții de cultură.

Problema social-democraților este că au primit o lovitură de grație din partea primarului Cătălin Flutur. Și anume, lucrările la Teatrul „Mihai Eminescu” vor fi finalizate tot cu fonduri europene, prin programul proiectelor retrospective, adică prin transferul fondurilor dintr-un exercițiu financiar european în altul. Această mișcare i-a prins în offsaid pe social-democrați fiindcă nu mai pot pune piedici actualului primar. Mai mult, deschiderea unui dosar DNA legat de aceste lucrări de modernizare a băgat stresul în unii social-democrați din Botoșani.

La final, pentru a arăta cum lucrează PSD doar în interes de partid și nu pentru botoșăneni, vreau să vă dau două exemple concludente.

Frigul din apartamente în iarna 2001-2002, când PSD a vrut să lovească în imaginea propriului primar Florin Egner. În acea perioada șefii social-democrați au decis să nu aprovizioneze municipiul Botoșani cu păcură doar „ca să-l pedepseacă” pe Egner chiar dacă botoșănenii stăteau în frig. De aici plecarea „în masă” de la Termica și alegerea multor botoșăneni să se încălzească la centralele de apartament.

Un al doilea exemplu este Parcul Cornișa. Mulți botoșăneni își aduc aminte cum în iunie 2016, în plină campanie electorală, PSD Botoșani organiza deplasări cu autocarul în această zonă de agrement pentru a demonstra că lucrările sunt finalizate. Asta în condițiile în care toți cei implicați în proiect știau că nu există utilități. După alegeri, pierderea funcției de primar al municipiului Botoșani i-a determinat pe social-democrați să-și schimbe optica față de lucrările de la Parc. Așa că, de doi ani de zile, având și majoritate în Consiliul Local, PSD tot amână deschiderea zonei de agrement găsind tot felul de motive. Dar singurul motiv al social-democraților este de a lovi în imaginea primarului Cătălin Flutur în perspectiva alegerilor din 2020. Deci, încă o dată pentru PSD interesul de partid este primordial, în schimb cel al cetățenilor mai are de așteptat.

În concluzie, pentru PSD Teatrul „Mihai Eminescu” nu reprezintă un simbol al culturii din Botoșani, ci doar o simplă clădire, în ruine sau reabilitată, nu contează, prin intermediul căreia să aducă un capital politic partidului. Nimic mai mult. Păcat.

Adrian DIMITRIU

Exit mobile version