Home Politica EUROPARLAMENTARE 2014! Monica Macovei: Pana in acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi...

EUROPARLAMENTARE 2014! Monica Macovei: Pana in acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi nu a fost ridicata!

monica macovei

Scrisoare deschisa catre Presedintele Parlamentului European, MartSchulz

Stimate domnule Schulz,

Astazi, in prima zi destinata alegerilor pentru Parlamentul European, va solicit sa clarificati pentru opinia publica europeana daca din pozitia de presedinte al Parlamentului European ati informat Plenul despre cererea de ridicare a imunitatii domnului europarlamentar Ovidiu Silaghi si daca ati trimis aceasta cerere Comisiei de Afaceri Juridice pentru a-si prezenta opinia privind ridicarea imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, astfel incat anchetarea acestuia in Romania pentru fapte de coruptie sa poata avea loc.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a solicitat, pe 11 decembrie 2013, opinia Parlamentului European si, respectiv, ridicarea imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi din Romania pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata. Pe 13 decembrie 2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania v-a transmis dumneavoastra cererea DNA prin care aceasta institutie solicita “transmiterea unei opinii si formularea cererii de incepere a urmaririi penale” impotriva domnului Ovidiu Silaghi, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Domnul Ovidiu Silaghi a dobandit calitatea de membru al Parlamentului European pe data de 4 septembrie 2013.

Potrivit articolului 7 al Regulamentului Parlamentului European privind privilegiile si imunitatile europene, “orice cerere adresata Presedintelui de catre o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat, sau de catre un deputat sau un fost deputat in vederea apararii privilegiilor si imunitatilor, se anunta in Parlament si se transmite comisiei competente”.

Cetatenii europeni au dreptul sa afle chiar de la dumneavoastra daca, din decembrie 2013, de cand v-a fost transmisa cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, ati informat plenul Parlamentului cu privire la primirea cererii procurorilor din Romania si daca ati trimis aceasta cerere Comisiei de Afaceri Juridice, potrivit obligatiilor pe care le aveti ca presedinte al Parlamentului European.

Cert este ca pana in acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi nu a fost ridicata, iar ancheta penala a acestuia pentru fapte de coruptie este blocata de 5 luni de zile. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania nu a primit niciun raspuns la cererea pe care v-a transmis-o pe 13 decembrie 2013.

Va reamintesc ca in Raportul de descarcare de gestiune a Parlamentului European pentru anul 2012, in paragraful 47, pe care l-ati blocat, se mentiona ca dumneavoastra, ca presedinte al Parlamentului, nu ati transmis mai bine de 2 luni „un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului” si va critica pentru „intarzierea de trei luni cu care administratia Parlamentului a transmis o citatie din partea unei instante belgiene celor trei deputati vizati”.

Cetatenii Uniunii Europene au dreptul sa fie corect informati despre activitatea dumneavoastra ca presedinte al Parlamentului European, mai ales acum cand aspirati la functia de presedinte al Comisiei Europene, incepand din toamna acestui an. In acest context, clarificarea cu maxima urgenta de catre dumneavoastra a acestei situatii este imperios necesara.

Monica Macovei, membru al Parlamentului European

Exit mobile version