1. Romanii decid pentru Romania
Este important ca romanii sa decida prin vot cine reprezinta Romania in Parlamentul European. Anterior, etnicii maghiari s-au mobilizat mai bine la alegerile europarlamentare si au reusit sa obtina un reprezentant in plus, in persoana lui Laszlo Tokes, care a denigrat deseori Romania la Bruxelles. Fiecare vot romanesc inseamna un procent mai mare pentru europarlamentarii romani. Romanii trebuie sa se mobilizeze pentru Romania.
2. Combaterea discriminarii romanilor in Europa
Peste 20.000 de botosaneni au semnat Petitia initiata de PSD Botosani „Romania merita mai mult” pentru combaterea discriminarii romanilor in Europa. Astfel, botosanenii au realizat cea mai ampla actiune prin care un numar mare de persoane reactioneaza la incalcarea Tratatului European si a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Petitia va fi sustinuta in Parlamentul European de catre noii eurodeputati ai Aliantei PSD-UNPR-PC. Este deci important ca botosanenii sa vina sa voteze candidatii PSD-UNPR-PC pentru ca petitia „Romania merita mai mult” sa aiba o voce puternica in Parlamentul European.
3. Fonduri Europene pentru Romania – sprijin de la Bruxelles pentru Guvernul Ponta
In timpul Guvernului Ponta, rata absorbtiei fondurilor europene s-a triplat de la 17% in cei cinci ani de guvernare PDL, la 34% in prezent. Din 2014 a inceput un nou exercitiu financiar in care se aloca noi fonduri in Romania. Viitorul presedinte al Comisiei Europene va fi, cel mai probabil, Martin Schultz, actualul reprezentant al social-democratilor din Parlamentul European. Prin urmare, Europa va fi condusa de social-democrati si este deci important ca Romania sa trimita cat mai multi europarlamentari social-democrati in Parlamentul European.
4. Sanctionarea europarlamentarilor PDL si PMP care au denigrat Romania
In timpul referendumului din 2012, europarlamentarii PDL condusi de Monica Macovei au dus o ampla campanie de defaimare a Romaniei pentru a salva scaunul presedintelui Traian Basescu. Cei mai multi dintre acei europarlamentari candideaza acum pe listele PDL si PMP. Monica Macovei a fost singurul deputat care a cerut sanctiuni impotriva propriei sale tari.
5. Sanctionarea PNL pentru formarea „Aliantei Raului”
PNL a parasit Uniunea Social Liberala abandonand astfel ceea ce a promis alegatorilor la alegerile din 2012. La Botosani, PNL s-a coalizat cu PDL formand asa-numita „Alianta a Raului”, impreuna cu cei care au participat la taierea salariilor si pensiilor din Romania. Atunci cand au cerut votul cetatenilor in 2012, cei din PNL au spus ca PSD este bun, iar PDL este rau. Prin urmare, acum au plecat de langa cei buni si s-au alaturat celor rai. Alegerile pentru Parlamentul European reprezinta primul scrutin in care cetatenii ii pot sanctiona pe cei care i-au tradat.
6. Continuarea „Guvernarii pentru Botosani”
In pofida plecarii PNL din USL, PSD Botosani a continuat proiectul „Guvernare pentru Botosani” care a fost propus alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012. In baza acestui proiect, Guvernul Ponta a facut cele mai mari investitii in infrastructura judetului din ultimii 30 de ani. De asemenea, primul ministru a anuntat lansarea unui Plan special de dezvoltare pentru Moldova care va incepe cu judetul Botosani. Este pentru prima oara cand guvernantii de la Bucuresti se preocupa si de judetul Botosani care a fost mereu ignorat in guvernarile anterioare.
7. Continuarea redresarii economice a Romaniei
Este important ca botosanenii sa vina la vot pentru a vota Alianta PSD-UNPR-PC si sa asigure astfel stabilitatea Guvernului Ponta care a reusit sa reintregeasca pensiile si salariile taiate de Guvernele Boc-Udrea. In acelasi timp, Guvernul Ponta a repus Romania pe linia dezvoltarii economice, obtinand in 2013 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Au fost deblocate subventiile pentru agricultura si s-a triplat absorbtia fondurilor europene. Trebuie ca aceste alegeri sa puna capat disputelor politice astfel incat Guvernul Ponta sa se poata concentra asupra reconstructiei Romaniei.
8. Stabilitate in Romania, in contextul conflictului din Ucraina
In actualul context al conflictului din Ucraina, Romania are nevoie de stabilitate politica si continuitate. Este deci important ca Alianta PSD-UNPR-PC sa obtina un rezultat bun care sa descurajeze partidele care formeaza Coalitia Basescu sa incerce rasturnarea actualei guvernari. O criza politica generata de un rezultat incert la alegerile europarlamentare poate provoca o mare vulnerabilitate Romaniei in actualul context regional.
9. Nu-i lasati pe altii sa va fure votul
La inceputul campaniei electorale, sefa campaniei electorale al PSD Botosani, senatoarea Doina Federovici, atragea atentia asupra faptului ca partidele din Coalitia Basescu vor incerca sa fraudeze votul in sectiile de votare profitand de faptul ca Alianta PSD-UNPR-PC va avea un singur reprezentant in sectiile de votare. Metoda preferata de fraudare a Aliantei Raului va fi de a stampila buletinele de vot pe PDL si PNL, urmand ca la finalul zilei sa semneze in locul celor care nu s-au prezentat la vot. Prin urmare, prezenta la vot este cel mai sigur mod prin care se poate combate acest tip de frauda.
10. Datoria de cetatean
Chiar daca in ultimii ani, cetatenii au devenit mai putin interesati de participarea la vot, trebuie subliniat ca votul este singura forma democratica de luare a deciziilor intr-o societate. Absenta de la vot permite celor putini sa ia decizii in locul celor multi. Un cetatean responsabil intelege ca participarea sa la vot este o garantie a mentinerii democratiei.
Biroul de presa al PSD Botosani
… de ce pe listele de partid apar mai multi candidati la alegerile europarlamentare 2014 (42 ) , dacat numarul maxim alocat pentru tara noastra (32) ?
Daca toata lumea ar vota PSD -ul , numarul de europarlamentari din partea partidului ar fi 32, diferenta pana la 42 ce cauta pe lista ?
Daca votul ar fi fost uninominal, s-ar fi explicat ca lista sa fie catmai bogata, pentru ca ,,muritorul de rand” , sa-l aleaga pe cel pe care el il considera cel mai bun , in caz contrar mi se pare corect ca lista in cauza sa fie anulata.