Foști și actuali aleși locali găsiți în incompatibilitate și conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 19 foşti şi actuali aleşi locali. Dintre aceștia, doi sunt foști consilieri locali din județul Botoșani.

Potrivit unui comunicat transmis de ANI, Traian Stelian, primarul oraşului Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, s-a aflat în conflict de interese pe vremea când era consilier local şi viceprimar (2016-2020), când a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului LocalCăzăneşti, prin care au fost aprobate mai multe contracte în favoarea unor rude apropiate.

Astfel, pe 19.04.2018 şi din 23.04.2019, au fost adoptate două hotărâri ale Consiliului Local Căzăneşti, în baza cărora s-au încheiat contracte de închiriere pentru suprafeţele de păşune aflate în domeniul privat al comunei Căzăneşti, între Primăria Căzăneşti şi nepotul lui Traian Stelian.

De asemenea, a fost transmis dreptul de concesiune de la o societate comercială la ginerele lui Traian Stelian.

Un alt caz investigat de ANI este cel al lui Nistor Tătar, fost primar al municipiului Rădăuţi, judeţul Suceava, declarat în conflict de interese.

Conform ANI, în exercitarea mandatului de primar, Nistor Tătar a încheiat un contract de lucrări cu o societate comercială la care era angajat cu contract individual de muncă, suspendat pe durata exercitării funcţiei de primar, producând foloase materiale pentru sine, respectiv asigurarea creşterii cifrei de afaceri şi a profitului societăţii. Ulterior încetării mandatului de primar, el a reluat activitatea în cadrul acestei societăţi şi a fost încadrat într-o funcţie mai bine plătită.

De asemenea, ANI a sesizat Camera de Conturi Suceava cu privire la identificarea elementelor de încălcare a Legii 273/2006 privind finanţele publice locale referitoare la modul de utilizare a resurselor bugetare ale Primăriei Municipiului Rădăuţi întrucât, în calitate de primar (ordonator principal de credite), Nistor Tătar a încheiat un contract de lucrări cu valoarea totală de 409.922 lei, fără să existe în bugetul primăriei prevederi bugetare pentru această lucrare.

Alţi aleşi locali găsiţi în incompatibilitate şi conflict de interese: Florin Snae – primarul comunei Ruşeţu (judeţul Buzău), Ioan Tătar – primarul comunei Bixad (Satu Mare), Duţu Căprar – fost primar al comunei Şicula (Arad), Adrian Claudiu Baia – viceprimar al comunei Cenei (Timiş), Ioan Marian Tomorogam – viceprimar al comunei Tiha Bârgăului (Bistriţa-Năsăud), Ioan Morgociu – viceprimar al comunei Şepreuş (Arad), Ovidiu Adrian Ivanciu – viceprimar al comunei Răchitoasa (Bacău), Ioan Luca – fost viceprimar al comunei Stoeneşti (Argeş), Cătălin Ioan Misăilă – consilier local în municipiului Piatra Neamţ; Petru Călin Josan – consilier local în comuna Vînţu de Jos (Alba), Anişoara Tunsu – fost consilier local în comuna Cristeşti (Botoşani), Rodica Mihaela Geabo Badic – fost consilier local în municipiului Oneşti (Bacău), Constantin Gherasim – fost consilier local în municipiul Bacău, Cristian Dobra – fost consilier local în comuna Ghiroda (Timiş), Stelian Puşcaşu – fost consilier local în comuna Hudeşti (Botoşani), Rădiţa Diaconu – consilier local în comuna Cobia (Dâmboviţa), Liviu Almăşan – consilier local oraşul Oraviţa (Caraş-Severin).

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.