GEST nemaivazut la PNL BOTOSANI!

Dupa alegerile pentru o noua conducere a organizatiei municipale a PNL Botosani, o parte dintre liberali se pregatesc pentru un nou test: alegerile pentru conducerea judeteana. Si pentru a arata ca Partidul National Liberal are o istorie bogata si ca repezinta un factor important in viata politica romaneasca inca din secolul XIX, sunt liberali care fac donatii notabile in acest sens.

Astfel, consilierul local PNL, Maricel Maxim, a anuntat conducerea partidului ca a donat un bust cu Ion C. Bratianu realizat din beton si vopsit cu vopsea patinata aurie.

„In cursul zilei de joi, 13 aprilie 2017, am anuntat conducerea Partidului National Liberal, filiala Botosani, ca donez partidului, din partea mea, bustul cu fondatorul liberalismului in tara noastra, Ion C. Bratianu. Lucrarea a intrat in proprietatea mea dupa ce a fost executata de profesorul Dorel Constantinescu, de loc din Iasi”, a declarat Maricel Maxim.

Consilierul local liberal a mai precizat ca acest b1313ust va fi amplasat, dupa ce va obtine autorizatia din partea Primariei municipiului Botosani, in Parcul Junior, alaturi de cel al lui Ion Pillat, nepotul lui Ion C. Bratianu.

Asa cum se stie, Ion C. Bratianu a fost un lider proeminent in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). El a asistat in 1866 la demiterea lui Cuza si la alegerea Printului Carol I al Romaniei, sub domnia caruia a avut mai multe mandate ministeriale in urmatorii patru ani. A fost arestat pentru complicitate in revolutia din 1870, dar eliberat la scurt timp.

In 1876, ajutat de Constantin A. Rosetti, a format un cabinet liberal, care a ramas la putere pana in 1888, fiind ministru in timpul Razboiul Ruso-Turc din 1877, a Congresului de la Berlin, dar si in perioada cand s-a format Regatul Roman, s-a revizuit constitutia, precum si alte reforme.

Dupa 1883, Bratianu a fost singurul lider al liberalilor, cu ajutorul lui C.A. Rosetti, prietenul si aliatul politic al sau timp de aproape patruzeci de ani.

In afara de a fi un politician important al Romaniei in timpul anilor critici 1876–1888, Ion C. Bratianu fost si scriitor. Pamfletele sale politice in franceza au fost bine primite la Paris.

In anul 1886 a avut loc atentatul impotriva primului ministru Ion C. Bratianu in timp ce mergea agale pe jos, pe o strada in Bucuresti, impreuna cu Constantin F. Robescu deputat si viitor primar al Capitalei. Atentatul a esuat iar agentul secret care ii insotea pe cei doi l-a arestat pe agresor.

A avut opt copii impreuna cu Pia Bratianu: Florica, disparuta la numai 3 ani, Sabina (1863-1941, casatorita cu doctorul Constantin Cantacuzino), Ion (1864-1927, de cinci ori prim-ministru, cel mai mare om politic si de stat al Romaniei), Constantin (1867-1950, inginer constructor si agronom, ultimul presedinte al PNL), Vintila (1867-1930, prim-ministru, primar modernizator al Capitalei, Maria (1868-1945, mama poetului Ion Pillat), Tatiana (1870-1940) si Pia (1872-1946, casatorita Alimanesteanu).

1 COMENTARIU

  1. Un liberal adevarat. Putini mai sunt in ziua de azi care chiar au sange liberal si gandesc ca un adevarat liberal. Nu trebuie sa ne uitam niciodata personalitatile care au facut ceva pentru tara noastra. Felicitari!

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.