Guvernul trebuie sa reduca nivelul exagerat al contributiei lunare de intretinere a adultilor cu handicap

Costel Soptica - senator PNL Botosani

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a emis in data de 15 septembrie 2016 Ordinul nr. 1.887, privind stabilirea contributiei lunare de intretinere datorate de adultii cu handicap asistati in centrele rezidentiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de sustinatorii acestora si aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contributiei lunare de intretinere datorate de adultii cu handicap asistati in centrele rezidentiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de sustinatorii acestora.

Acest document a intrat in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 7 noiembrie 2016, si prevede, intre altele, la Art. 1, urmatoarele: „Contributia lunara de intretinere datorata de adultii cu handicap asistati in centrele rezidentiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de sustinatorii acestora, denumita in continuare contributie lunara de intretinere, se stabileste la suma de 900 Iei.”

Am atras atentia, intr-o interventie publica, actualului ministru al Muncii, ca Metodologia de stabilire a nivelului contributiei lunare de intretinere datorate de adultii cu handicap asistati in centrele rezidentiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de sustinatorii acestora este complet discriminatorie. Astfel, la Art. (1) din aceasta se stipuleaza ca „La stabilirea nivelului contributiei lunare de intretinere nu se iau in calcul: a) indemnizatia pentru insotitor care se acorda persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate; b) indemnizatia lunara si bugetul personal complementar acordate in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”. De asemenea, Art. (2) din Metodologia citata prevede urmatoarele: „(1) In cazul in care persoana asistata nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decat contributia lunara de intretinere stabilita, plata acesteia se datoreaza in totalitate sau partial, dupa caz, in urmatoarea ordine de obligare la plata: sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.”

In realitate si practic, acest Ordin si Metodologia sa de aplicare nu lasa loc de interpretare, nici macar in conditiile in care familia persoanei cu handicap nu are posibilitatea de a achita respectiva contributie lunara. Cu toate acestea, sunt foarte multe judete in care documentul efectiv nu este pus in aplicare.

In aceste conditii, astept din partea Guvernului PSD un raspuns daca considera Ordinul 1.887/2016 ca fiind discriminatoriu, precum si la intrebarea referitoare la modul in care se aplica acest document in judetele tarii, si in special in judetul Botosani, avand in vedere ca nu exista o unitate de masura coerenta in toate zonele tarii. De asemenea, am cerut concret ce intreprinde Ministerul Muncii si Justitiei Sociale in vederea corectarii acestui act normativ, mai ales ca sunt foarte multe persoane cu handicap care nu au de unde sa plateasca suma stabilita prin acest Ordin 1.887/2016.

Din informatiile primite din partea mai multor persoane asistate in astfel de centre rezidentiale publice rezulta ca Ordinul 1.887/2016 se aplica in mod discriminatoriu in judetele din tara. Astfel, in unele judete s-a majorat cuantumul platit de aceste persoane cu handicap la 900 de lei, conform actului mentionat, in timp ce in altele nu se aplica prevederile Ordinului respectiv, contributia ramanand la nivelul anterior emiterii acestuia.

Fara a imi face prea multe sperante ca Executivul viitor va rezolva aceasta problema, vreau sa cred totusi ca nu peste mult timp PNL va reveni la guvernare, si va elimina aceste anomalii legislative, neunitare si aproape imposibil de aplicat!

Senator PNL Botosani, COSTEL SOPTICA

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.