Instalarea radarelor exclusiv pe autovehiculele cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere a trecut de Senat!

Deputatul liberal Cristian Achiței, unul dintre inițiatorii acesui proiect de lege, spune că rolul polițiștilor rutieri nu este acela de a-și transforma acțiunile în „vânători de amenzi”, ascunși prin boscheți, ci de a preveni, prin prezența vizibilă în trafic, excesul de viteză al conducătorilor auto.

Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea articolului 109 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care prevede că radarele vor fi instalate exclusiv pe autovehiculele cu însemnele distinctive ale Poliției rutiere.

În favoarea actului normativ au votat 92 de senatori și unul a fost împotrivă.

Potrivit proiectului inițiat de 16 parlamentari PNL, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri și însemnele distinctive ale Poliției rutiere.

Dispozitivele mobile (tip pistol) destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției rutiere, mai prevede proiectul.

„Prin cadrul normativ (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), cât și prin atitudinea și comportamentul lucrătorilor Poliției rutiere nu se acordă niciun fel de atenție prevenției apariției evenimentelor rutiere nedorite. (…) Aceste modificări au scopul principal de a readuce OUG 195/2002 la scopul său inițial – prevenția accidentelor și dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa actuală și așa cum este ea interpretată și aplicată, OUG 195/2002 este o ordonanță orientată doar către aplicarea de sancțiuni și atât. Ori, aplicarea de sancțiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto”, se arată în expunea de motive a actului normativ.

Deputatul liberal Cristian Achiței, unul dintre inițiatorii acestui propunerii legislative de modificare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, a precizat că are ca termen de adoptare tacită data de 13 martie 2018.

„Am inițiat și susțin ferm acest proiect cu convingerea că rolul polițiștilor rutieri nu este acela de a-și transforma acțiunile în „vânători de amenzi”, ascunși prin boscheți, ci de a preveni, prin prezența vizibilă în trafic, excesul de viteză al conducătorilor auto”, a mai spus Cristian Achiței, deputat PNL de Botoșani.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camera Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.