Interventie la ministrul educatiei pentru salvarea unei scoli din municipiul Botosani

Deputatul liberal Cristian Constantin Roman l-a interpelat marti pe ministrul educatiei si cercetarii stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, cerandu-i sa intreprinda masurile administrative necesare evitarii inchiderii Scolii Gimnaziale „Sf. Maria” Botosani.

Aceasta unitate risca desfiintarea prin neaprobarea includerii in planul de invatamant pe anul 2015-2016 a clasei pregatitoare si a clasei a V-a. 
 
Scoala Gimnaziala „Sf. Maria” Botosani integreaza cu succes copii cu cerinte educative speciale, aproximativ 30% dintre ei fiind certificati de Comisia de Orientare Scolara si Profesionala ca fiind din respectiva categorie. Scoala are amenajate trei cabinete ce ofera, cu personal calificat, servicii psihopedagogice pentru astfel de copii. 
 
„Vorbim de desfiintarea unei scoli care a dobandit, incepand cu anul scolar 2014-2015, statutul de „Școala tuturor abilitatilor”, singura cu acest statut din judetul Botosani. El a fost acordat la Gala Persoanelor cu Dizabilitati, desfasurata sub patronajul Comisiei Europene si organizata de Active Watch si Fundatia Motivation Romania. 
 
Consecintele disparitiei acestei unitati de invatamant cu statut special vor fi devastatoare pentru toti participantii in procesul de invatamant incluziv, respectiv elevi, parinti, profesori si comunitate”, precizeaza acesta in interpelare.
 
Parlamentarul botosanean sustine ca scoala nu inseamna doar statistici si bani si ca nu aceasta este perspectiva manageriala in care ea trebuie abordata. Din cauza unei abordari rigide, contabilicesti, spune el, riscam ca anumite exemple de buna practica in domeniu  sa fie transformate in mari esecuri.
 
„In numele copiilor cu cerinte educative speciale, al parintilor acestora, al profesorilor si al specialistilor din scoala respectiva, al Asociatiei „Impreuna vom reusi”, va cer, domnule ministru, sprijinul pentru aprobarea in planul de scolarizare pe anul 2015-2016 a clasei pregatitoare si a clasei a V-a la Școala Gimnaziala „Sf. Maria” Botosani.
 
[…]Este nevoie sa se inteleaga ca astfel de scoli incluzive necesita o definire exacta prin lege si mai ales de o finantare corespunzatoare, costurile fiind infinit mai mici decat viitorul cost social de intretinere a unor persoane pentru care societatea nu a facut ce trebuia ca sa le integreze atunci cand era nevoie s-o faca. Deci este necesara completarea cadrului legislativ, care sa tina cont de noile configuratii la nivel de populatie scolara, crearea unui statut propriu scolii incluzive, pentru ca realitatea reclama asta. Iar daca ministerul nu va initia o asfel de modificare, o voi face eu, in calitate de parlamentar, dar cer macar sprijin in acest sens din partea MECS, prin acordarea unui aviz favorabil”, se arata in interpelarea facuta de deputatul PNL, Cristian Constantin Roman.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.