Justitia, despre refuzul premierului Victor Ponta de a organiza alegeri partiale: Guvernul Romaniei are obligatia executarii legii!

PNL atrage atentia ca sunt fara precedent deciziile instantelor de judecata impotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Acestea l-au obligat, succesiv, pe Victor Ponta sa organizeze alegeri partiale locale si parlamentare, insa prin “abuz de putere”, cum a fost catalogat chiar de judecatori,  prim-ministrul a refuzat sa puna in aplicare legea.

In acest sens, exista trei decizii  doveditoare ale instantelor: una a Curtii de Apel Cluj din data 3 aprilie 2015- prin care s-a constatat “abuzul de putere” pentru ca Executivul a refuzat sa organizeze alegeri pentru presedintia Consilului Judetean Cluj – si doua ale Curtii de Apel Bucuresti.
 
In concordanta cu decizia instantei de la Cluj,  Curtea de Apel Bucuresti a obligat in 19 mai 2015 “paratul sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor parlamentare partiale” in 13 circumscriptii. Curtea a apreciat sesizarea PNL ca fiind intemeiata subliniind ca s-au incalcat o serie de legi electorale si administrative. Prin urmare, Curtea de Apel Bucuresti a constatat si concluzionat:
 
“Guvernul avea obligatia de a stabili data organizarii alegerilor, iar aceasta obligatie izvora din lege, neputandu-se opune argumente de oportunitate (…), respectiv aprobarea bugetului pentru desfasurarea alegerilor partiale sau necesitatea stabilirii in mod unitar, corelat cu luarea in considerare a tuturor aspectelor financiare, logistice si umane pe baza avizelor de specialitate ale ministerelor si institutiilor publice cu atributii”.
 
„Guvernul Romaniei, in calitate de autoritate publica, are obligatia executarii legii si a organizarii executarii legii, in speta de fata paratul avand obligatia organizarii alegerilor, in conditiile si termenele prevazute de actele normative, neavand un drept de apreciere  cu privire la acest aspect(…)”
 

Mai mult, instanta de judecata a obligat in data de 26 mai 2015 Guvernul “sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor partiale locale pentru functia de primar” in 28 de localitati si  “sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor partiale locale pentru functia de presedinte al consiliului judetean in circumscriptia electorala a judetului Valcea si a judetului Neamt”.

 
Si de data aceasta Curtea de Apel Bucuresti a apreciat sesizarea PNL ca fiind intemeiata, aratand ca…
 
„…dupa constatarea  vacantarii postului prin ordin, in maximum 90 de zile de la implinirea termenelor stipulate (…) Guvernul are obligatia legala de a stabili data alegerilor locale partiale”.
 
”remarca  faptul ca  marja de apreciere a autoritatii este, insa, redusa, chiar inexistenta, in conditiile in care legiuitorul intelege, cum este cazul in speta, sa stabileasca termenul maxim pentru data alegerilor partiale locale”.
 
„fixarea  datei alegerilor nu mai ramane la latitudinea autoritatii publice centrale competente, ci ea trebuie respectata in conditiile stipulate de legiuitor”.
 
PNL a sustinut- prin votul sau- nevoia unei noi legislatii electorale, insa nu poate admite ca premierul Victor Ponta a obstructionat permanent organizarea alegerilor partiale. Aceste realitati trebuie subliniate! 
 
Victor Ponta este cel care a refuzat in mai multe randuri, si nu altcineva, sa puna in aplicare mai multe decizii ale instantei in privinta organizarii alegerilor partiale.
 
PNL ii atrage atentia premierului Victor Ponta ca deciziile judecatoresti amintite au fost date inaintea modificarii legislatiei de catre Parlament.
 
PNL considera ca sfidarea dreptului la vot, practicata de Victor Ponta incepand cu Diaspora si terminand cu cei peste 2 milioane de romani care nu si-au putut vota reprezentantii in administratie si Parlament, reprezinta un atac fara precedent la democratia din Romania.
 
Comunicat de presa – Departamentul de comunicare al PNL
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.