Home Politica Klaus Iohannis, despre „un peisaj sumbru: o Romanie infricosatoare”

Klaus Iohannis, despre „un peisaj sumbru: o Romanie infricosatoare”

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a participat, miercuri, la Conferinta Anti-corruption Sustainability in Romania, ocazie cu care a tinut un discurs in care a salutat efortul organizatorilor, efortul colectiv al organizatorilor, „care si-au propus sa discute si sa masoare, cu instrumentele societații civile, dar si al factorilor din sistemul judiciar, funcționarea unor instituții-cheie din Romania implicate in combaterea coruptiei”.

„De foarte multa vreme, in societatea noastra se discuta despre marile scandaluri de coruptie. Anchetele, care se succed cu repeziciune in ultimii ani, infatiseaza un peisaj sumbru: o Romanie infricosatoare, o tara parazitata de coruptie. Trebuie sa intelegem, insa, ca o Romanie in care politicieni si oameni de afaceri se unesc intr-o alianta nociva pentru a devasta bugetul public este o Romanie asasinata”, a pus Klaus Iohannis.
 
Presedintele ales al Romaniei a spus in continuare ca nu aceste imagini si aceasta eticheta arata, de fapt, unde suntem, ca societate si ca este o nevoie urgenta de schimbare.  
 
„De fapt, aceasta este Romania anormala de care vrem sa ne despartim cat de curand si sa construim impreuna Romania noastra, Romania oamenilor normali”, a spus presedintele ales. 
 
Simpla analiza, crede Iohannis, nu poate schimba situatia. Este nevoie de un amplu proces de asanare morala si de curaj, mai considera presedintele ales. 
 
„Nu cred ca e imposibil, e doar greu. Şi acesta este motivul pentru care cer cetatenilor Romaniei, cer societatii civile, profesionistilor si institutiilor sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redefinire a respectului si demnitatii si de redevenire ca societate si stat.
Coruptia este, in acest moment, principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti. Coruptia ne afecteaza traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopeaza investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia. Coruptia inhiba si intimideaza, generand centre de putere si control paralele si ilegale, incompatibile cu democratia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare sociala si economica si, cel mai grav, la o rasturnare endemica a valorilor”, a mai aratat Klaus Iohannis, completand  ca descoperirea infractiunilor de coruptie si pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricarei Justitii si, cu atat mai mult, ale celei din Romania.
 
 
 

Exit mobile version