LILIANA MINCA: Romanii trebuie sa-si cunoasca drepturile si obligatiile ca cetateni europeni

La 10 ianuarie 2013, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si vicepresedintele Comisiei,Viviane Reding, s-au alaturat sefului guvernului irlandez, Enda Kenny, si ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul European al Cetatenilor, in sala Rotunda a Primariei din Dublin.

Comisia Europeana a lansat  Anul European al Cetatenilor, un an care este dedicat tuturor cetatenilor europeni si drepturilor acestora. Acest An European coincide cu un moment de rascruce al procesului de integrare europeana: in 2013 se implinesc 20 de ani de la introducerea, in 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetateniei europene.
„Cetatenia europeana este mai mult decat un concept. Este o realitate tangibila, care se traduce in beneficii concrete pentru cetateni. Comisia Europeana doreste sa-i ajute pe oameni sa inteleaga cum pot beneficia in mod direct de propriile drepturi si vrea sa cunoasca punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetatenii europeni trebuie sa fie in masura sa isi exprime preocuparile si sa pregateasca terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul sa ne implicam cu totii activ in definirea viitorului nostru comun”, a afirmat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul pentru justitie.
Inscriindu-se in seria actiunilor care se vor organiza in toata Uniunea Europeana, Cabinetul Deputatului Liliana Minca (PPDD) va organiza si sustine o serie de evenimente, conferinte si seminare, in localitatile din Colegiul 3 Saveni, dar si in alte comune din judetul Botosani sau din tara. Deputatul Liliana Minca intentioneaza ca in cursul acestui an sa marcheze Anul European al Cetatenilor printr-o serie de actiuni care sa conduca spre o mai buna cunoastere de catre cetateni a drepturilor si obligatiilor pe care le au ca si cetateni europeni.
In cadrul manifestarilor respective, Cabinetul Deputatului Liliana Minca va asigura o mai buna vizibilitate a unor portaluri web multilingve, precum Europe Direct sau Europa Ta, ca elemente cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetatenilor romani in cadrul Uniunii Europene.
Sunt multe drepturi care deriva din calitatea de cetatean european, insa de multe ori oamenii nu stiu de existenta lor. Un sondaj din 2010 a evidentiat faptul ca un numar mult prea mare de persoane simt in continuare ca nu sunt informate in mod adecvat cu privire la drepturile pe care le detin: doar 43% dintre cetatenii europeni cunosc semnificatia sintagmei „cetatean al Uniunii Europene” si aproape jumatate (48%) indica faptul ca nu sunt „bine informati” cu privire la drepturile lor. Miza Anului European al Cetatenilor si a manifestarilor si intalnirilor pe care Deputatul Liliana Minca le va organiza cu cetatenii din Botosani si din tara vor consta tocmai in explicarea acestor drepturi si in garantarea faptului ca oamenii si le cunosc si nu se confrunta cu obstacole in exercitarea lor.
De altfel, raspunzand solicitarii publice adresate de catre UE, deputatul Liliana Minca va inainta Comisiei Europene, vicepresedintelui Reading dar si altor comisari europeni, un comunicat privind actiunile sale din tara, dar si propunerea de a-si conjuga eforturile impreuna cu reprezentantii Comisiei pentru a organiza o serie de dezbateri publice pe plan local si national. Deputatul va aduce la cunostinta reprezentantilor Comisiei Europene punctele de vedere ale cetatenilor din Botosani dar si din tara.
De asemenea, in cadrul actiunilor ce vor fi intreprinse in cursul anului 2013, deputatul Liliana Minca, impreuna cu echipa sa, va populariza cu precadere in mediul rural Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
In acest mod, deputatul Liliana Minca se doreste a fi nu doar vocea poporului in Parlamentul Romaniei, dar si vocea celor multi si mai putin informati in Uniunea Europeana.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.