Reporter: Din aceasta vara sunteti consilier municipal in Consiliul Local al Primariei Botosani, pe lista de consilieri ai PNL. Veniti din mediul de afaceri. Mai mult, ce ar trebui sa stie botosanenii despre dvs., cine este Maricel Maxim?
Maricel Maxim – Sunt botosanean, nascut in 1968. Sunt fost elev al Liceului Industrial Electrocontact, am urmat o scoala postliceala, apoi cursurile Facultatii de Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea contabilitate si in formatica de gestiune. Am urmat apoi mai multe cursuri postuniversitare de management si marketing bancar, de mediator, dar si in domeniul managementului comunicarii si relatiilor publice. Am lucrat de-a lungul timpului la Mecanica SA, ca sef oficiu calcul, la UJCAR Botosani, ca programator PC, la cateva institutii financiare de creditare, ca economist, iar din 2007 am intrat in mediul privat de afaceri, ca administrator al unei societati de intermediere creditare, realizare si distribuire soft pentru diverse activitati. In 2013 am infiintat o firma de constructii, SC Maxim Special Construct. Asta, in linii mari, pe plan educativ si profesional.
Reporter: De fapt, multi botosaneni va cunosc sub alt aspect, acela de organizator al unei activitati sportive care s-a bucurat de interes nu doar in Botosani, ci si in tara.
M.M. – Da, e acea manifestare sportiva la care eu tin foarte mult, Cupa “Maxim” la tenis de masa, o activitate sportiva nationala, care in acest an a ajuns la a III-a editie. 180 de sportivi, din toata tara, au participat anul acesta. E si aceasta o modalitate de a face cunoscut judetul, de a atrage tineretul spre activitati sportive. De altfel, pe aceasta linie, a activitatii socio-culturale si sportive, se inscriu si alte actiuni in care m-am implicat, activitati pentru copii. De 1 iunie, doi ani consecutiv am sponsorizat de Ziua Copilului activitati pentru cei mici si pentru tineri. Ma refer la acele activitati organizate pe Pietonalul Unirii, cu jocuri de tenis, sah, cu teatru pentru copii. Anul acesta nu le-am putut desfasura. Fiind campanie electorala nu am vrut sa dau loc unor interpretari din partea unora sau a altora.
Reporter: Dar in politica, de cand ati intrat?
M.M. – Am facut pasul acesta in septembrie 2012. Eu eram, in convingeri, liberal, dar pana atunci nu ma inregimentasem intr-un partid. Pana in septembrie 2012 nu am fost membru al niciunui partid politic.
Reporter: Ce v-a facut sa luati decizia de a intra in lumea politica?
M.M. – Daca iti pasa de ce se intampla in jurul tau nu poti sa stai nepasator, ca simplu spectator. Trebuie sa te implici daca vrei sa schimbi lucrurile in bine, cand vezi ca sunt multe probleme care trebuie indreptate, rezolvate. Eu, ca om de afaceri, initial m-am tinut departe de politica. Dar te izbesti zilnic de fel de fel de probleme, de legi imperfecte, de lu cruri care vezi ca trebuie schimbate, ca ar putea fi imbunatatite, si stand deoparte nu poti sa-ti spui opinia. in politica, ai posibilitatea asta, sa iti spui cuvantul si, daca esti perseverent, daca ai stofa de luptator, poti sa ajungi sa si schimbi lucrurile, poti participa la actul legislativ. Pentru mediul de afaceri este nevoie de oameni care sa vina cu propuneri legislative care sa indrepte multe lucruri ce nu merg deloc bine. Iar eu cred ca am puterea si perseverenta sa actionez pentru ca in aceasta tara mediul de afaceri sa mearga mai bine, sa intre pe un fagas de normalitate, asa cum vedem noi cand ne aruncam privirea prin tarile vest-europene, sau prin unele tari foste socialiste, unde lucrurile au inceput sa se miste spre bine. Da ca nu faci politica, te poti plange de obstacolele pe care le intalnesti, dar nu poti efectiv sa pui umar ul la schimbarea de care e nevoie in tara.
Reporter: Ati intrat in politica in 2012, iar in 2016 ati ajuns consilier municipal. Un parcurs care arata ca ati fost activ, implicat in viata partidului…
M.M. – Da, in 2012 am intrat in PNL, in septembrie, iar in aprilie 2013 am devenit membru in Biroul Politic Municipal. Am ajuns apoi presedinte zonal, in mu nicipiu, colaborand foarte bine cu presedintele organizatiei de la municipiu dl. Viorel Iliuta. In anul 2015 am intrat membru in Consiliul Local Executiv al PNL-ului, in noua formula, iar in anul 2016 am fost implicat activ in campania electorala pentru Consiliul Judetean, in campania domnului Gheorghe Sorescu si in campania domnului Catalin Flutur pentru Primaria Municipiului Botosani, in acelasi timp fiind candidat pe locul 4 pe lista de consilieri PNL pentru Consiliul Municipal Botosani.
Reporter: Ce va doriti de acum inainte, ca om politic?
M.M. – Obiectivul meu este, acum, sa ajung deputat. Sa ajung in Parlament ca sa am posibilitatea de a ma implica in schimbari legislative in domenii pe care le consider prioritare pentru dezvoltarea Romaniei, pentru imbunatatirea vietii fiecarui roman. Cred ca in Parlament ai cea mai buna ocazie de a-ti aduce contributia la mai binele tarii. Si imi propun sa schimb imaginea acestei institutii. E nevoie acolo de oameni noi, fara pata de imagine. si eu cred ca pot mai mult decat altii.
Reporter: Vorbiti de domenii pe care le considerati prioritare pentru Romania, in acest moment. Care sunt acele prioritati spre care factorii de decizie ar trebuie sa isi canalizeze atentia si actiunea?
M.M. – In primul rand vreau sa subliniez ca obiectivele mele sunt legate de o distribuire mai buna a tot ceea ce inseamna resurse si o cheltuire mai buna a banului public. Apoi, din punctul meu de vedere, la aceasta ora, in Romania trebuie sa fie prioritare: Sa na tatea, Educatia, mediul de afaceri si, ca o conditie pentru dezvoltarea acestuia din urma – infrastructura. Pentru mine, acestea sunt prioritatile. Trebuie sa ne trezim odata si sa facem in asa fel incat sa le acordam acestor domenii lo cul cuvenit si atunci cand discutam de alocarea bugetara si cand discutam de programe, de legi pent ru a le asigura buna functionare. Pentru asta trebuie ascultati oamenii care cunosc bine aceste domenii. Trebuie ascultati cei ca- re lucreaza in aceste domenii, cei care beneficiaza de serviciile din aceste sectoare de activitate. Eu am considerat intotdeauna ca parlamentarii ar trebui sa aiba un dialog permanent cu oamenii pe care ii reprezinta, pentru ca nu mai asa le poti afla problemele, poti culege si idei, sugestii ale celor care cunosc bine realitatea.
Reporter: De ce considerati ca aceste domenii sunt prioritare?
M.M. – De sanatate avem nevoie din prima zi de viata. Avem nevoie de copii care sa vina pe lume sanatosi, in spitale sigure, cu asistenta medicala bine pusa la punct. in sistemul sanitar sunt multe probleme care ar putea fi rezolvate cu un buget mai mare. Multe depind de bani, dar si de oamenii care lucreaza in acest domeniu. Ne plangem de lipsa medicilor, dar ce facem ca sa-i atragem, sa-i tinem in tara? Eu vad foarte potrivit un program prin care specialistilor din sistem sa li se repartizeze locuinte de serviciu, pe care, dupa un numar de ani de activitate, sa zicem 20 de ani, sa le poata si cumpara. De educatie, la fel, are nevoie intreaga societate. Cum ne educam copiii in scoala de astazi, asa vom avea societatea de maine. Si in Educatie oamenii trebuie sa fie atrasi si stimulati sa lucreze cu copiii nostri, sa faca o munca de calitate. Iar referitor la mediul de afaceri, sunt multe aspecte care trebuie imbunatatite. Mediul de afaceri este motorul dezvoltarii unei tari. Daca nu-i creezi conditii pentru buna desfasurare a activitatii, nu poti vorbi de dezvoltare economica a tarii. Aici ar fi de invins birocratia, ar fi de ajutat firmele cu facilitati pentru sedii, de exemplu. Eu m-am gandit si la un program prin care sa se construiasca sedii sociale pentru firme, sedii care sa poata fi mult mai accesibile ca pret fata de ceea ce este acum pe piata de inchirieri.
Reporter: Pentru botosaneni, ce ati face mai mult decat ceilalti parlamentari?
M.M. – In primul rand, mi-as folosi toate capacitatile pentru a atrage mai multe fonduri in judet, pentru o mai buna alocare a resurselor financiare, pentru ca zona Modovei, si implicit zona Botosaniului, este defavorizata a cum, din acest punct de vedere. Ca parlamentar, poti face lobby sa se aloce bani pentru anumite obiective in judet. Pe langa asta, sunt multe probleme cu care se confrunta comunele din zona noastra. Eu am discutat cu cetateni din multe comune. Ascultan du-i iti dai seama cum poti sa-i ajuti. Unul din marile neajunsuri ale zonei noastre este lipsa apei pentru irigatii. E o problema care trebuie rezolvata neaparat. E nevoie de investitii in aductiunile de apa pentru irigatii, de realizarea acelor planuri nationale. Pare ca acele planuri au fost uitate si e nevoie de aducerea acestei probleme, cu insistenta, in atentia fac torilor de decizie. O alta problema concreta este cea a animalelor salbatice care distrug culturile oamenilor. Solutia este schimb area legislatiei. Dar trebuie gasita acea solutie care sa nu afecteze nici fondurile de vanatoare. Legea trebuie corelata cu realitatea. Daca stai de vorba cu oamenii, vezi ca au probleme multiple, variate. Ca sa ii ajuti pe cetateni, trebuie in primul rand sa tii legatura cu ei si sa stii cu ce se confrunta. Consider foarte importanta aceasta legatura permanenta cu oamenii. De la ei trebuie sa preiei te me le pentru activitatea din Parlament. Pentru ei trebuie facute legile, sa ii ajute, nu sa le ingreuneze viata. (A consemnat Adrian Dimitriu)