Deputatul Marius Budăi, care a promovat în calitate de ministru al Muncii participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor și elaborare a politicilor europene pentru drepturile copilului, a votat, marți în Parlament, alături de colegii de la PSD Botoșani proiectul de lege prin care toate autoritățile publice locale și centrale au obligația de a organiza consultări cu tinerii de peste 14 ani pentru stabilirea și actualizarea normelor legislative protecția și promovarea dreptului minorilor.
„Prin adoptarea acestui proiect de lege, România face un pas important orientat spre viitor. În 2019, când România deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră a fost primul stat membru UE care a implicat copiii în dezbateri. În calitatea de ministru al Muncii am militat și m-am implicat activ pentru ca această inițiativă să devină lege. Acum prin votul nostru din Parlament, demonstrăm că nu a fost doar excepția, ci o politică publică națională”, a declarat Marius Budăi, candidat PSD Botoșani pentru un Camera Deputaților.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea condiţiilor necesare participării copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Potrivit proiectului, anual, începând cu anul 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, vor organiza anual, cel puţin o serie de consultări cu copiii.
„O dată cu această lege toți copiii trebuie să știe că au dreptul de a participa la deciziile care le afectează direct dezvoltarea educațională, problemele, interesele și formarea lor ca viitori adulți. Este esențial să se facă auzită vocea copiilor și tinerilor în toate instituțiile din România. De aceea este importantă această lege pe care am susținut-o și am votat-o la începutul săptămânii. De anul viitor vom avea un mecanism dedicat de consultări cu copiii la toate nivelurile administrației publice. Vor fi stabilite obiective concrete privind activitățile dedicate copiilor și oportunităţilor de implicare a acestora și va fi adaptat copiilor conținutul comunicărilor de la fiecare instituție publică”, a subliniat deputatul PSD.
Această inițiativă a început în ianuarie 2019, când a fost creat Boardul Copiilor din România, format din 20 de copii de vârste diferite, din mediu urban și rural, care au crescut în familii sau în sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diverse. Tot procesul a fost susținut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și UNICEF în România, în contextul Președinției rotative a Consiliului UE.
https://www.facebook.com/share/15dFwV6Y4d
CMF11240017