Mesajul Presedintelui PNL Botosani, Senator Costel Soptica, cu ocazia aniversarii a 142 de ani de la infiintarea PNL

Partidul National Liberal (PNL) este unul din principalele partide din Romania si totodata cea mai veche formatiune politica din tara. A fost infiintat sub acest nume la 24 mai 1875, cand un grup de liberali, printre care Ion C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formatiunii politice care avea sa marcheze istoria Romaniei moderne. Din cele 87 de guverne ale Romaniei, 30 au fost conduse de premieri liberali. De numele si istoria Partidului National Liberal se leaga cele mai importante evenimente din istoria moderna a Romaniei: instaurarea monarhiei constitutionale (1866), obtinerea independentei de stat (1877), ridicarea Romaniei la rang de regat (1881), Razboiul de intregire a neamului si crearea Romaniei Mari (1918), adoptarea Constitutiei din 1923, si relansarea economica dupa criza din 1929–1933. In toata aceasta perioada, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit Romania moderna.

Dupa 1989, Partidul National Liberal si-a pastrat onorabil pozitia fruntasa pe esichierul politic autohton, in ciuda traversarii unei perioade tumultoase de catre miscarea liberala, caracterizata prin sciziuni, fragmentari si reunificari. Radu Campeanu spunea ca «A fi liberal inseamna a respecta libertatea si drepturile omului».

Reinvierea spiritului liberal dupa 1990 i se datoreaza intr-o foarte mare masura lui Radu Campeanu, primul presedinte postcomunist al PNL si candidat la alegerile prezidentiale de dupa revolutie. Din pacate, cei care i-au urmat la conducerea PNL nu au reusit intotdeauna sa mentina viu spiritul liberalismului autentic promovat de Radu Campeanu!

Dragi prieteni liberali,

Aniversarea a 142 de ani de la infiintarea Partidului National Liberal gaseste intreaga suflare liberala in fata unui alt moment istoric: Congresul PNL din 17 iunie. Este un moment crucial pentru viitorul partidului nostru, in care trebuie sa ne demonstram atat noua insine, dar si adversarilor politici, ca membrii nostri sunt pregatiti sa aleaga o conducere redutabila, profesionista, integra, cu sanse reale de a readuce PNL in varful scenei politice romanesti.
Sunt convins ca, dincolo de noua conducere aleasa luna viitoare, Congresul PNL va insufla fiecarui membru si simpatizant liberal dorinta de performanta, de unitate, de munca asidua pentru a perpetua performantele politice si electorale ale inaintasilor nostri!
Sunt increzator ca, asa cum am dovedit si aici in Botosani, PNL va scapa definitiv, incepand din 17 iunie, de scenariile dezbinatoare si va actiona unitar, orientat spre rezolvarea agendei de zi cu zi a romanilor! Intotdeauna noi, liberalii, am demonstrat in plan parlamentar ca am promovat masuri concrete legislativ si social, pentru bunastarea si cresterea nivelului de trai al populatiei si dezvoltarea clasei de mijloc, ceea ce reprezinta principala conditie a dezvoltarii generale a tarii. Nu in ultimul rand, avem nevoie de cresterea gradului de responsabilizare politica a fiecarui membru PNL, atat in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, cat si in sustinerea principiilor economice sanatoase, care sa permita dezvoltarea armonioasa si reala a intregii societati.

Nu in ultimul rand, imi exprim optimismul cu privire la noul inceput al PNL din momentul apropiatului Congres! Politica agresiva a formatiunilor aflate in prezent la guvernare poate fi combatuta de noi doar prin solidaritate, devotament, intelepciune, seriozitate si maturitate. Sunt sigur ca vom reusi sa readucem Partidul National Liberal acolo unde ii este locul, la guvernarea tarii, asa cum am reusit sa dam si presedintele Romaniei!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

La Multi Ani, PNL!
La Multi Ani, dragi liberali botosaneni!

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.