MIHAI RAZVAN UNGUREANU: Cererea de „protectorat” a lui Tokes nu intra in cadrul constitutional

mihai razvan ungureanu

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu spune ca cererea pe care Laszlo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, nu intra „evident” in cadrul constitutional.

Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, sambata, la Festivalul „Sighisoara Medievala”, ca cererea de „protectorat” asupra Transilvaniei, adresata de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Baile Tusnad, nu reprezinta „nicio noutate politica”, intrucat „o mai vehiculeaza si altii”.

El a subliniat ca ideea ca premierul ungar sa construiasca, impreuna cu Guvernul pe care il conduce, „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”, nu are nicio legatura cu cadrul constitutional existent.

„Am mai auzit de chestiunea aceasta si nu e nicio noutate politica, nicio idee de moment. Si n-o vehiculeaza doar un singur om, o mai vehiculeaza si altii. Noi ramanem la ceea ce Constitutia Romaniei spune: este un stat national unitar, formulele de descentralizare trebuie sa functioneze bine peste tot si in asa fel incat comunitatile locale sa beneficieze de pe urma descentralizarii. Descentralizarea nu este un proces simplu, comporta timp, comporta resurse – nu poti face descentralizarea fara resurse – si in primul si in primul rand o buna aliniere la interesul national, la interesul comunitatilor locale, la interesul national. Iata deci si raspunsul meu. Multe idei, realitatea sta altundeva”, a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Intrebat daca o cerere precum cea formulata de Laszlo Tokes intra in vreun cadru constitutional, fostul premier a raspuns: „Nu, evident ca nu, si aici practic si discutia se inchide”.

El a aratat ca nu stie daca „se poate realiza asa ceva”, intrucat „nu se pune problema”.

„Nu stiu daca se poate realiza asa ceva, nu se pune problema, pentru ca nu acesta este interesul nostru”, a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sambata, la Baile Tusnad, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.